Vorig jaar was wintersport beregezellig, ook je skikleding kan zich dat nog goed herinneren. De shotjes tijdens de après ski vliegen weleens letterlijk langs je oren en belanden niet altijd even goed in je mond. Kan gebeuren, maar bij thuis komst heb je vast al je skikleding, inclusief vlekken, opgeborgen en gedacht: ‘dat zien we volgend jaar wel weer’.’ Nu is dat moment dus aangebroken. Je skikleding heeft een grote wasbeurt nodig zodat jij er aankomende wintersport weer spic en span tegen aan kan. Hoe je je skikleding het beste kan wassen? Simpel, met deze tips zal het niet mislukken.

#1 Lees de wasvoorschriften

Klinkt logisch, de wasvoorschriften schrijven ze niet voor niets, maar het zal je nog verbazen hoe vaak je het vergeet te doen. Voordat je je skikleding in de was gooit is het handig om eerst even het waslabel te bekijken. Op welke temperatuur kan je de skikleding het beste wassen? Mag de het in de droger? Moet je na afloop nog strijken? Je kan het beter van tevoren goed checken, kapotte skikleding is namelijk nog erger dan vieze kleding!

#2 Check de zakken van je skikleding

Tijdens het skiën verdwijnt er weleens iets in je zakken. Er staan nu eenmaal geen prullenbakken langs de piste. Een skipas of een papiertje van een chocoladereep, grote kans dat je ze in de zakken van je skijas of broek stopt en het vervolgens weer vergeet. Voordat je je skikleding gaat wassen kan je het beste even goed je zakken nakijken. Wie weet vind je hier nog wat leuke souvenirtjes in terug. 

#3 Was in een schone wasmachine

Voordat je je skikleding kan wassen moet je zorgen dat de wasmachine leeg en schoon is. Je wil niet dat er oude zeepresten in het bakje blijft hangen en die vervolgens je wintersportkleding verpesten. Ook is het verstandig om achtergebleven stofresten uit de trommel te verwijderen. 

#4 Was je skikleding apart

Al je wasgoed in één wasje tegelijk, dat scheelt weer tijd. Toch is het niet zo verstandig. Uiteraard kan je alle skikleding in één was doen, zolang het in je wasmachine past. Om ook nog andere kledingstukken tegelijk erin te gooien is niet slim. Skikleding heeft nou eenmaal een andere behandeling nodig dan het meeste andere wasgoed.

#5 Wasmiddel voor skikleding

Zonder het juiste wasmiddel blijft er niks over van je skikleding. Er is een speciaal wasmiddel voor het wassen van je wintersportkleding waardoor de waterafstotende functie actief blijft. De speciale middelen zijn alleen niet goedkoop, maar de investering meer dan waard. Een nieuwe ski outfit is tenslotte nog een stuk duurder!

#6 Skikleding hangend laten drogen

Na het wassen, kan je de skikleding het beste hangend laten drogen. Gewoon op een waslijntje of op een hanger, maar in ieder geval niet op de kachel. Stop je skikleding ook liever niet in de droger om het te drogen, tenzij anders staat aangegeven op het waslabel (die had je natuurlijk net gecheckt!). Heb je het vermoeden dat er zeepresten in je wintersportkleding zijn achtergebleven? Spoel de kleding dan, voordat je het gaat drogen, af met koud water.

#7 Waterafstotende functie reactiveren

Je skikleding is gewassen, maar het waterdichte laagje, zoals Gore-tex, is daardoor vaak wel aangetast. Daarom dien je na het wassen van de kleding, de waterafstotende functie als het ware te reactiveren. Het klinkt allemaal wat ingewikkelder dan dat het is. Het enige wat je namelijk hoeft te doen is je skikleding 20 minuten in de droger te gooien, nadat de kleding al volledig hangend is gedroogd.

Mocht je geen droger hebben, is er ook nog een andere optie om de waterafstotende laag te reactiveren. Je kan namelijk ook je skikleding strijken, met een handdoek of theedoek tussen de kleding en de strijkbout, op een warme stand en zonder stoom.

#8 Skikleding opnieuw impregneren

Het kan gebeuren dat de waterafstotende laag van je wintersportkleding niet meer goed werkt. Is het niet gelukt om je skikleding waterdicht te maken met bovenstaande tip? Dan is er nog een laatste redmiddel; je kan ook zelf je kleding waterdicht maken. Er zijn sprays en wasmiddelen te koop die je kleding weer waterdicht kunnen maken, maar we raden je aan om dit alleen te gebruiken als de andere tips niet voldoende resultaat geven. Check altijd voordat je op wintersport gaat of je kleding nog waterafstotend is, anders kan het vervelende situaties veroorzaken op de piste. Heb je een speciaal wasmiddel voor skikleding gebruikt? Dan hoef je in de meeste gevallen niet opnieuw te impregneren.


Toch tijd voor nieuwe skikleding? Scoor hier je nieuwe wintersport outfit in de sale!

-35%

The North Face Freedom Pants TNF Black - XL

€116,95 €179,95
Stoked Boardshop
-20%

CMP Jacket Zip Hood

€231,99 €289,99
DAKA
-45%

The North Face Fourbarrel Triclimate Jacket Almond Butter/TNF Black - XL

€219,95 €399,95
Beschikbaar bij 2 webshops
-50%

Protest Owens Snowpants - Skibroek

€59,98 €119,95
Beschikbaar bij 2 webshops
-22%

The North Face Sickline Skijas Heren

€249,95 €319,95
Plutosport
-55%

Scott Ultimate Dryo 10 - Ski-jas

€125,98 €279,95
Bergfreunde
-46%

Peak Performance M 3L Gore-Tex skibroek heren

€189,95 €349,95
Herqua
-33%

8848 Altitude 8848 Herbie Hybrid Skijas Heren

€192,95 €289,95
Plutosport