Je stylt ze moeiteloos met iedere outfit en ze zitten ook nog eens zeer comfortabel, we hebben het inderdaad over de Nike Air Max. Het zijn de ideale schoenen om dagelijks te dragen, maar daardoor blijven ze niet helemaal zo stralend nieuw als dat je eigenlijk zou willen. Het Belgische klimaat draagt niet bepaald bij aan het schoon houden van je Air Max, dus modderspetters en vieze vlekken horen er helaas gewoon bij. Schoonmaken is het laatste wat je kan doen om je Nikes er shiny bij te laten lopen. Maar kan je je Nike Air Max ook wassen in de wasmachine|? Het antwoord op deze vraag inclusief een stappenplan vertellen we je in dit blog!

Kan je Nike Air Max wassen in de wasmachine?

De wasmachine is the place to be om vieze spullen te reinigen, maar het wordt een ander verhaal als het om je Nike Air Max gaat. Een wasmachine gebruikt veel water om het vuil van je kleding te verwijderen. Echter kan dit vele water funest zijn voor je schoenen. Het water trekt namelijk compleet in je schoen, waardoor het opvulmateriaal in je sneaker doorweekt raakt. Daarbij draait de trommel wel honderden keren rond en worden je schoenen alle kanten op gegooid. Het opvulmateriaal schuift naar plekken waar je ze niet wil hebben en dit gaat ten koste van de originele vorm en comfort van de Nike Air Max.

Naast het water en het ronddraaien van de trommel, is ook de temperatuur te hoog voor je sneakers. Hierdoor kunnen verf en stoffen beschadigen en is de kans dat de kleuren vervagen erg groot. En er is niks zo zonde als een paar vervaagde Nike Air Max.

Je Nike Air Max wassen in de wasmachine is bovendien een slecht idee voor de lijmlaag tussen het bovenwerk en de zool. Natuurlijk kan je je favoriete sneakers prima tijdens een regenbui dragen, maar een wasbeurt is de machine is een stuk heftiger voor de verlijming dan een flinke regenbui. In het ergste geval kan zelfs de zool van je AM loslaten in de wasmachine. Kortom: je Nike Air Max wassen in de wasmachine geeft wellicht een schoon resultaat, het zorgt er ook voor dat je sneaker verkleurt en vervormt met alle gevolgen vandien. 

via GIPHY

Hoe maak je Nike Air Max sneakers schoon?

De grote vraag; hoe maak je je sneakers dan wel schoon?! Wassen in de wasmachine is een no-go, maar wat moet je dan wel doen? Gebruik dit stappenplan en je Air Max zullen weer stralen als nieuw.

#1 Haal de veters uit de Nike Air Max

Vieze veters? Haal ze uit de schoen, leg ze in een bakje lauw water en laat ze een paar uur weken terwijl jij de rest van je AM schoonmaakt. Spoel ze vervolgens goed uit en droog ze met een zachte keukendoek. Wil je je witte veters weer wit maken? Gebruik dan een klein scheutje bleekmiddel als uitspoelen niet volstaat.

#2 Verwijder het grove vuil

Peuteraars opgelet; dit karweitje is voor jou weggelegd. Viezigheid als modder en bladeren verwijder je simpel door het van de zool van je Air Max af te pulken. Gebruik hiervoor een tandenborstel, een oude pen (zonder achtergebleven inktvulling!) of een wattenstaafje. Is het bovenwerk van je sneaker vies of zitten er grote stukken vuil aan je schoen gekleefd? Een zachte en droge schoenenbostel helpt je om het makkelijker te verwijderen.

#3 Maak een sopje

Pak een grote bak, pan of emmer en vul deze met warm water. Voeg vervolgens een klein beetje mild wasmiddel toe en mengt dit goed met het water zodat er een sopje ontstaat.

#4 Was de zolen

Gebruik een zachte (tanden)borstel, met een beetje sop, om de buiten en middenzool schoon te maken. Alles schoon? Droog ze af met een zachte doek.

#5 Was het bovenwerk

Het bovenwerk van je Air Max reinig je het beste met wat sop en een zachte doek, of een borstel bij veel viezigheid. Dep met de doek voorzichtig het bovenwerk schoon. Hard schrobben is absoluut niet nodig, het kan zelfs het leer of suède van je sneaker aan tasten. Herhaal deze stap net zo vaak tot je sneaker helemaal schoon is.

#6 Drogen

Helemaal schoon? Yes, gelukt! Nu is het nog belangrijk dat ze goed drogen voordat ze weer aantrekt. Zet ze daarvoor op een plekje in de kamer, maar niet in de volle zon of onder de verwarming. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je Air Max alsnog verkleuren of krimpen. Om de pasvorm te behouden kan je de schoenen vullen met een stukje wit papier of handdoekje tijdens het drogen. Dit neemt overtollig water op en zorgt dat je schoenen sneller drogen en in vorm blijven. Gebruik overigens geen oud krantpapier, want dit kan inktvlekken afgeven op je natte sneakers.

#7 Verzorgen

Voorkomen is beter dan genezen! Bescherm je Nike Air Max door ze te behandelen met de juiste onderhoudsproducten. Daardoor blijft het suède of leer van je sneakers langer mooi!

Als je toch je Nike Air Max in de wasmachine wil wassen

Wil je toch je Nike Air Max wassen in wasmachine? Volg dan deze regels voor het beste resultaat. Let op: dit is geheel op eigen risico!.

  • Verwijder al het grove vuil voordat je je Air Max in de wasmachine stopt
  • Haal de veters uit de schoen en doe je sneakers in een kussensloop of een waszak
  • Gebruik een fijn wasprogramma
  • Stel de temperatuur in op maximaal 30 graden
  • Niet centrifugeren
  • Rustig laten drogen. Het kan wel een paar dagen duren voordat je schoenen goed droog zijn

 

Een laatste tip: gebruik nooit de wasdroger om je schoenen sneller te drogen. Door de hitte kan de zool krimpen, de demping kapot gaan en je zool loslaten.


Niet meer schoon te krijgen? Dan heb je het perfecte excuus om een paar nieuwe Nike Air Max in de sale te kopen!

-50%

Nike Air Max Excee Herenschoen - Zwart

€59,99 €119,99
Beschikbaar bij 6 webshops
-30%

Nike Air Max Sc (Gs) by

€52,50 €74,99
Sarenza
€ 69,00
-50%

Nike Air Max 1 '86 OG G Golfschoenen voor heren - Wit

€84,99 €169,99
Nike
€ 99,00
-22%

Nike Air Max 90, Black/Light Crimson/Black

€125,00 €160,00
Beschikbaar bij 3 webshops
-40%

Nike Air Max Excee Wit/Grijs Heren

€71,99 €119,99
Beschikbaar bij 6 webshops
-30%

Nike Air Max Plus Damesschoenen - Wit

€132,99 €189,99
Nike
-20%

Nike Sneakers 'Air Max 90 LTR'

€95,20 €119,00
Beschikbaar bij 3 webshops
-26%

Nike Air Max IVO (Habanero Rood)

€84,99 €114,99
Beschikbaar bij 2 webshops