Een jas is een essentieel onderdeel van je wintergarderobe, het houdt je namelijk warm en droog tijdens de koude maanden. Met het Nederlandse klimaat is het eerder regel dan uitzondering om als een verzopen kat thuis te komen, daarom is een waterdichte jas wel zo handig. We snappen dat het oog ook wat wil en je een degelijke regenjas liever in de kast laat liggen. Vanaf nu kan jij droog en elegant over straat, want met deze tips maak je je jas eenvoudig waterdicht.

Benodigdheden jas waterdicht maken

Impregneren van kleding is binnen de outdoor sport essentieel om je te beschermen tegen alle weersomstandigheden. Hoe ingewikkeld het impregneren ook lijkt, het is eigenlijk een kwestie van een kind kan de was doen. Zelfs bij een gewone jas! Het enige wat je nodig hebt is het juiste impregneer product. Een impregneermiddel is te verkrijgen in een flacon of een spray. De werking is van beide middelen hetzelfde, maar het vraagt wel om een andere aanpak. Tijdens het kopen van een impregneermiddel is het belangrijk dat je er op let of het geschikt is voor het soort textiel dat je wil gaan behandelen.

Jas waterdicht maken met een spray

Een jas waterdicht maken met een spray is heel makkelijk en vraagt om het minst aantal handelingen. Het is wel een secuur werkje, want wanneer je het niet goed aanpakt, zal niet je gehele jas waterdicht worden. Daarnaast moet je met een spray altijd zorgvuldig en veilig te werk gaan, om de risico's op inademing (en de gevolgen daarvan) te voorkomen. Met dit stappenplan maak jij je jas waterdicht met een impregneer spray.

#1 Jas schoonmaken

Voordat je een jas waterdicht kan maken, moet het kledingstuk goed schoon zijn. Wanneer je jas rechtstreeks uit de winkel komt mag je er van uit gaan dat deze schoon is. Wil je een jas waterdicht maken die je al gedragen hebt? Zorg dan dat je de jas eerst wast in de wasmachine. Als je jas schoon is trekt het impregneermiddel beter in de vezels en heb je er langer plezier van.

#2 Jas impregneren met spray

Als de jas schoon en droog is, kan je beginnen met impregneren. Het handigste is als je de jas op een hanger hangt, zodat je er van alle kanten makkelijk bij kan. Het sprayen kan je het beste buiten of in een goed geventileerde ruimte doen. Zorg dat je met ongeveer 15 centimeter afstand van je jas sprayt. Begin bij de bovenkant en werk rustig naar beneden toe.

Omdat sommige plekken meer slijten dan andere is het handig om je jas twee maal in te sprayen. Ook de naden extra in sprayen kan geen kwaad, dat zijn namelijk plekken waar water makkelijk naar binnen kan lopen.

#3 Jas laten drogen

Na het sprayen hoeft de jas alleen nog maar te drogen, en klaar is kees. Pas als je jas goed droog is, zal je jas volledig waterdicht zijn.

Jas waterdicht maken met een flacon

Het waterdicht maken van je jas met een spray is een makkelijke optie, maar het vergt wel wat precisie. Een andere optie is het impregneren van je jas met de vloeistof uit een flacon. Op deze manier wordt je jas op alle plekken waterdicht, maar het vraagt wel om meer handelingen. Met dit stappenplan impregneer jij makkelijk je jas met een flacon.

#1 Jas schoonmaken

Net zoals bij de spray is het belangrijk dat de jas goed schoon en droog is voordat je hem gaat impregneren. Een nieuwe jas hoef je niet te wassen, een gedragen jas wel. Zo zorg je dat er geen laagje vuil meer op de jas zit, en dat het impregneermiddel goed kan intrekken.

#2 Jas impregneren

Tot stap 1 was het impregneren van je jas met een flacon hetzelfde als met een spray. Vanaf stap 2 gaat het iets anders. Voor het impregneren met vloeistoffen uit een flacon moet je namelijk een sopje maken. Vul een emmer met water, en voeg daar het impregneermiddel uit de flacon aan toe. Vervolgens laat je de jas weken voor ongeveer een kwartiertje. Beweeg je jas in de tussentijd regelmatig heen en weer zodat het middel goed kan intrekken.

Als je timer van 15 minuten is afgegaan mag je de jas afspoelen onder koud water.

#3 Jas drogen en strijken

Na het impregneren moet je de jas laten drogen. Zorg dat de jas wel nog een beetje vochtig is voordat je hem gaat strijken, het impregneermiddel wordt namelijk versterkt door warmte. Op die manier heb je het langste plezier van je waterdichte jas. 


Shop hier de mooiste winterjassen

-59%

Superdry Hooded Fuji Padded Jacket Dames Jas - Eclipse Navy

€36,00 €87,49
Beschikbaar bij 3 webshops
-40%

The North Face Women's Plus Hyalite Hoodie - Donsjack

€155,97 €259,95
Bergfreunde
-25%

Only Donsjas ONLNEWCAMILLA FUR HOOD JACKET CC OTW

€67,50 €89,99
Beschikbaar bij 3 webshops
-40%

Regatta Romine Winter Jas Vrouwen

€56,00 €92,70
Bol Partners