Je koffer inpakken voor vakantie is altijd een hele onderneming, maar wanneer je op wintersport gaat vraag je je iedere keer weer af hoe ál die spullen in een koffer gaan passen. Of je nu met de auto gaat of het vliegtuig naar de winterse bestemming pakt, je komt altijd ruimte tekort. Aangezien skiën zonder skikleding toch wel wat ingewikkeld wordt, hebben we 9 tips voor je op een rijtje gezet zodat jij je koffer efficiënt in pakt voor een skivakantie.

#1 Kies de juiste maat koffer

First things first: voordat je begint met het inpakken van al je benodigdheden, is het belangrijk om eerst de juiste maat koffer te kiezen. Met een handbagage koffer ga je op wintersport helaas niet redden. We raden daarom aan om minstens een middelgrote koffer te gebruiken. Hier past ongeveer 15 tot 20 kg in ende inhoud is tussen de 70 en 95 liter. Heb je de juiste maat koffer gevonden? Dan kan het efficient inpakken van je koffer eindelijk beginnen!

#2 Pak alleen in wat je nodig hebt

Om ruimte te besparen in je koffer is het belangrijk dat je alleen mee neemt wat je echt nodig hebt. Dat lijkt vanzelfsprekend en toch neem je altijd te veel mee. Op wintersport heb je echt geen 10 mutsen nodig (want hé, je kan er toch maar één tegelijk op) en ook mini rokken kan je beter thuis laten. Niemand verwacht dat jij een modeshow gaat lopen op vakantie. Skikleding is een must om mee te nemen, maar beperk je daarnaast tot een aantal truien en broeken. Vergeet overigens ook geen thermo-ondergoed in te pakken.

#3 Kies voor travel-size verzorgingsproducten

De meeste wintersportvakanties duren slechts een weekje, maar door de warme en dikke kleding die je mee wil nemen is je koffer al snel gevuld. Zorg daarom dat je mini versies van je verzorgingsproducten inpakt. Tegenwoordig zijn steeds meer producten verkrijgbaar in een travel-size variant. Kan je jouw product toch niet vinden in een mini versie? Koop dan lege potjes bij de drogist en vul deze zelf met je favoriete verzorgingsproduct.

#4 Verpak vloeibare producten nog extra

Een tube zonnebrand los in je tas gooien is tijdens het inpakken van je wintersportkoffer geen slim plan. Door de druk in de bergen, of het vliegtuig, kan het gebeuren dat een tube openbarst waardoor alle vloeistoffen eruit lopen. Als dat gebeurt op de heenreis en de gehele inhoud van je koffer is voorzien van een laagje zonnebrand, heb je de rest van de vakantie niks om aan trekken. Verpak daarom alle vloeibare middeltjes in een toilettas of doe er een extra zakje omheen.

#5 Rol je kleding op

Om alle skikledij en warme truien kwijt te kunnen in een koffer kan je het beste de kleding oprollen. Bij de dikke wintersport kleding pers je dan als het ware alle lucht eruit en zal het een stuk minder ruimte in nemen in je koffer. Ook bij al je andere kleding bespaar je ruimte door het op te rollen én daarbij komt nog het voordeel dat je kleding minder snel kreukt. Vouw de kleding daarvoor wel eerst netjes op voordat je het gaat rollen.

#6 Trek zware wintersportkleding aan

Skikleding neemt veel ruimte in beslag in je koffer, daarom is het slim om alvast wat zware kledingstukken aan te trekken tijdens de reis. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je in je gehele ski-outfit moet reizen, maar sommige kledingstukken als een skijas en sneeuwschoenen kan je makkelijk alvast dragen. Een andere jas heb je toch niet nodig en ook snowboots zijn, naast skischoenen, in de sneeuw je beste vriend. Nog een voordeel van je dikke jas dragen tijdens je reis; een kussentje kan je thuislaten, die draag je dan altijd bij je!

#7 Huur skispullen op de bestemming

Wil je echt ruimte besparen, dan doe je er goed aan om je grote skispullen te huren op de locatie zelf. Denk aan ski’s, skischoenen en eventueel een helm. Dat zijn de grootste artikelen die je nodig hebt tijdens je wintersportvakantie en door deze op locatie te huren bespaar je veel ruimte.

Hoewel het niet heel gebruikelijk is, kan je in de meeste wintersport gebieden ook skikleding huren of kopen. Mocht je dus echt te weinig ruimte over hebben en opzoek zijn naar een noodplan, hou deze optie dan in je achterhoofd.

#8 Vul je skihelm met bagage

Tegenwoordig draagt bijna iedereen een skihelm op de piste en dit item mag dan ook niet ontbreken in je koffer. Vaak wordt gedacht dat het een onhandig groot en hard ding is dat veel ruimte in beslag neemt, maar eigenlijk is een skihelm de perfecte plek om nog wat extra bagage in op te bergen. Als jij je koffer zo efficiënt mogelijk wil inpakken is het belangrijk dat je alle ruimte goed benut. Vul daarom je helm met harde of breekbare artikelen. Doordat de helm bescherming biedt hoef je niet bang te zijn dat het kapot gaat tijdens de reis.

#9 Verpak je schoenen in badmutsen

Het laatste waar je op zit te wachten is om bij aankomst op de bestemming erachter te komen dat je kleding vies is geworden door bijvoorbeeld je schoenen. Een handig tucje om dit probleem te voorkomen is om je schoenen in te wikkelen in een badmuts. Zo blijft niet alleen je kleding schoon, ook neemt het minder ruimte in doordat je schoenen handig bij elkaar verpakt zitten.