Voor de fanatieke hardlopers is het vast geen geheim waar de categorieën A t/m D bij wandelschoenen voor staan. Ben je daarentegen pas een beginneling en ga je voor het eerst wandelschoenen kopen? Dan kunnen we ons heel goed voorstellen dat je misschien niet eens wist dat er verschillende categorieën wandelschoenen zijn. Gelukkig is het vrij logisch. Wandelschoenen uit categorie A zijn perfect voor standswandelaars of beginners opbouwend naar wandelschoenen uit categorie D voor echt avonturiers die graag de ruwste en uitdagenste terreinen bewandelen en beklimmen. Hieronder lichten we alle categorieën nog even kort toe.

Categorie A

Voor de beginneling die wil starten op vlakke terreinen of dagelijks aan de wandel wil gaan zijn wandelschoenen met categorie A de beste keuze. Ze zijn geschikt voor wandelingen op verharde of licht onverharde wegen. Deze schoenen hebben een lage schacht, wegen vaak minder dan wandelschoenen uit een andere categorie en zijn daardoor ideaal voor een stadswandeling of bijvoorbeeld de Nijmeegse Vierdaagse. Qua uiterlijk lijken ze soms op een lifestyle schoen, maar wandelschoenen met categorie A bieden meer demping, extra ondersteuning en goede grip dankzij het diepere profiel op de zool.

Categorie A/B

Zoals de naam al verklapt, zijn wandelschoenen met categorie A/B een mix tussen categorie A en categorie B. De schoenen hebben een iets hogere schacht als wandelschoenen uit categorie A, maar zorgen voor net zo veel demping en kunnen daardoor prima op vlakke terreinen. Tegelijkertijd zorgt de hoge schacht voor extra stabiliteit. waardoor je niet snel door je enkel zal gaan op oneffen terrein. Ben je van plan om zowel in Nederland als het buitenland licht bepakt op verharde en onverharde paden te wandelen? Dan zijn wandelschoenen uit categorie A/B de perfecte match voor jou!

Categorie B

Wandelschoenen met categorie B staan bij de meeste wandelaars bekend als bergschoenen. De schacht is vaak nog net iets hoger dan bij schoenen met categorie A/B, waardoor ze nog meer stabiliteit bieden en je enkels minder snel om kunnen klappen. Verder is de zool bij wandelschoenen uit categorie B nog enigszins buigbaar, maar wel al een stuk stijver dan bij wandelschoen uit categorie A of A/C. Het voordeel hiervan is dat je na een lange dag wandelen over stenen paden minder snel last zal krijgt van pijnlijke drukpunten of vermoeide voeten. Ga je zwaar bepakt op pad? Kies dan voor een paar wandelschoenen uit categorie B.

Categorie B/C

Wandelschoenen met categorie B/C bestaan uit een combinatie van categorie B en C. Ook deze schoenen hebben over het algemeen een hoge schacht voor extra stabiliteit rondom de enkels. Verder zijn de schoenen erg stevig, waarbij de zool alleen op het breedste punt buigt. Hierdoor zijn wandelschoenen uit categorie B/C uitermate geschikt voor middelzware tot zware trekkings. En voor extra uitdagende wandeltochten kan je eventueel een paar stijgijzers onder je schoen binden, waardoor je extra grip hebt op onstabiele ondergronden.

Categorie C

Als je als wandelaar van uitdagingen houdt en je graag op ruige terreinen begeeft, dan is een wandelschoen uit categorie C een goede optie. Waar wandelschoenen uit categorie A, A/B, B en B/C voornamelijk gedragen worden door ‘normale’ wandelaars, worden wandelschoenen uit categorie C vooral gedragen door alpinisten en bergbeklimmers. De schoenen zijn ontzettend stevig en bieden de stabiliteit en steun die jij nodig hebt tijdens zware tochten. Verder zijn de schoenen vrijwel altijd waterdicht en ook om deze schoenen kan je prima stijgijzers binden.

Categorie D

Wandelschoenen uit categorie D zijn de stevigste en stijfste wandelschoenen die er zijn. Deze schoenen zijn uiterst geschikt voor alpiene tochten en de meeste ruige en zware expedities. Doordat de zool van deze schoenen niet buigzaam is, zijn stijgijzers met gemak te bevestigen. Zeker wanneer je rots-of ijsklimt zal je stijgijzers nodig hebben. Verder bieden de schoenen goede bescherming voor je voeten en zijn ze waterdicht. Wel nadelig aan dit soort wandelschoenen is dat ze vaak het zwaarst aan de voet wegen en door de stijve zool niet geschikt zijn voor vlakke terreinen.