Over het algemeen moeten je wandelschoenen zoals bij elke schoen niet te los en niet te strak zitten. Wel is het verstandig om wandelschoenen een halve tot een hele maat groter te kopen dan de maat waarin je normaal je schoenen koopt. Er moet namelijk genoeg ruimte zitten tussen je tenen en de voorkant van de schoen, zodat je tenen tijdens het afdalen niet steeds in je schoen drukken. Ook zetten je voeten gedurende de dag op. Hierdoor zullen je wandelschoenen al gauw te strak zitten, wanneer je een te kleine maat hebt gekocht. Zorg er daarom voor dat je een vinger tussen de schoen en de hiel overhoudt.

Extra tips voor het passen van wandelschoenen

  • Probeer wandelschoenen altijd aan het einde van de middag of in de avond te passen. Op deze momenten zijn je voeten vaak het meest opgezwollen en kan je dus beter inschatten of een schoen te strak zit of niet.
  • Pas je nieuwe wandelschoenen het liefst met een paar wandelsokken. Deze zorgen voor meer schokdemping, vochtopname en comfort. Kies hiervoor wandelsokken die je ook van plan bent te dragen tijdens je wandelingen zelf.
  • Pas je schoenen in de winkel? Maak dan indien mogelijk gebruik van de oefen parcours. Hierop kan je vaak meteen het afdalen met de schoenen testen en voelen hoe ze op oneffen ondergronden lopen.