Er is helaas niet één simpel antwoord die we kunnen geven op het ontstaan van krakende schoenen. Er kunnen meerdere oorzaken, maar in de meeste gevallen komt het door wrijving tussen twee delen van de schoen. Ook zweet, natte schoenen en het gebruik van teveel plaksel tijdens de productie van de schoen zijn van invloed op krakende geluiden. Soms is er schuring tussen de zolen van de schoenen en een bepaalde ondergrond.

Uitvinden waar de schoenen kraken

Het ontstaan van het krakende geluid kan meerdere oorzaken hebben. Eén ding is zeker en vast; je wil er zo gauw mogelijk van af. Om uit te vinden wat je het beste tegen krakende schoenen kunt doen is het zeer belangrijk om te weten waar het krakende geluid vandaan komt. Je kunt immers de schoenen naar de schoenmaker brengen om ze te laten verzolen, maar dat is geenszins van nut als het krakende geluid vanuit de binnenkant komt.

Maar hoe weet je waar de schoenen kraken? Easy, het enige wat je moet doen is een stuk lopen en goed luisteren. Om zicht te krijgen op de specifieke kraakplek kan je je voet op en neer, naar voor en achter en van links naar rechts bewegen. Als je dat niet zelf lukt, dan kan je natuurlijk altijd iemand om hulp vragen. Vraag of diegene naast je op de grond op de hurken wil zitten en loop met de krakende schoen langs. Zo weet je snel waar het krakende geluid vandaan komt.

Krakende schoenen en wat je er zelf tegen kunt doen

Time for action! Nu je uitgevonden hebt waar de schoenen precies kraken, is er wat aan te doen. Je kunt talkpoeder, babypoeder, bakpoeder of maizena gebruiken. Kijk vooral wat er in de kast staat om het jezelf makkelijk te maken.

Hoe werkt dit? Vaak kom het gekraak door wrijving in de schoen. Strooi wat poeder tussen de schurende delen en het vocht dat ontstaat door wrijving wordt geabsorbeerd. Komt het gekraak vanuit de binnenkant van de schoen? Strooi talkpoeder over de binnenzool en voila, het krakende geluid is historie.

Talkpoeder is ook je nieuwe beste vriend als het grkaak vanuit de zool komt. Lift de inlegzool en strooi wat poeder over de middenzool. Vervolgens plaats je de inlegzool terug in de schoen en de krakende geluiden zijn verdwenen. Als de schoen geen losse inlegzool heeft, strooi dan wat poeder over de randen van de binnenzool.

Krakende schoenen inspuiten met WD-40

Helpt de talkpoeder niet afdoende en kraken en piepen de schoenen nog steeds? WD-40 is een goed alternatief. Het is een smeermiddel voor voituurs en vanaf nu ook voor de piepende schoenen. Spuit een beetje WD-40 op de krakende plek, neem een droge doek om het uit te wrijven en de krakende zolen zijn weer zonder geluid. WD-40 is wel iets vlekgevoeliger dan talkpoeder. Daarom raden we WD-40 als alternatief aan als talkpoeder niet afdoende helpt.

Krakende Dr. Martens

Inmiddels weet iedereen dat Dr. Martens vreselijke blaren kunnen veroorzaken en helaas is er nog een nadeel aan de Docs. Bij Dr. Martens komen vaak krakende zolen voor. Iedere Dr. Martens bot heeft een AirWair zool, de met lucht gevulde zool waar Dr. Martens bekend om staat. Toch kan het gebeuren dat er teveel lucht in de zool zit, waardoor de schoen piept als je loopt. Om de lucht te laten ontsnappen prik je met een dunne naald een klein gaatje aan de onderkant van de zool. Zo kraken de Dr. Martens niet meer!

Kan de schoenmaker iets doen aan piepende schoenen?

Soms werken de DIY-trucs niet voldoende en heb je professionele hulp nodig. De plaatselijke schoenmaker biedt verschillende services aan om piepende schoenen te verhelpen. Hij kan bijvoorbeeld de hak vast zetten, versleten zolen vervangen zijn, nieuwe inlegzolen plakken of een holle hak vullen. Welke service bij je schoenen past hangt af van de oorzaak van het gekraak.

Krakende schoenen preventie

Grootmoeders gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ komt vaak van pas en dat is ook zeker het geval bij krakende schoenen. Deze tips zijn preventief bij het voorkomen van krakende schoenen!

  1. Na het lopen in de regen laat je je schoenen altijd goed drogen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar toch steek je soms vochtige schoenen aan. Het beste kun je wachten tot al het vocht uit de schoenen verdwenen is om piepende schoenen te voorkomen. Plaats de schoenen liever niet onder de verwarming of in de volle zon om te drogen; door warmte drogen leer en suède sneller uit en kunnen ze verkleuren.
  2. Gebruik preventief de juiste middelen als schoenverzorging. Behandel de schoenen met de juiste producten die ervoor zorgen dat de schoenen langer mooi blijven. Zo ga je slijtage (en een krakend geluid) tegen.
  3. Sommige zolen schuren met een bepaalde ondergrond en dat kan een piepend geluid veroorzaken. Door de onderkant van de buitenzool op te ruwen met een schuurpapiertje kun je schurende zolen voorkomen. Dit maakt de zool stugger en zo heb je minder kans op een piepend geluid.