Een spuitje parfum hoort voor veel mensen bij het ochtend ritueel. Er is bovendien niets fijner dan de hele dag lekker ruiken. Toch is parfum méér dan een genot voor je neus. Het draagt bij aan herinneringen aan personen en momenten uit je leven en het maakt jou wie je nu bent. Een geschikte parfum is voor iedereen anders: wat de één lekker vindt ruiken, kan voor de ander een onaangename geur zin. Een geur testen is de beste manier om te ontdekken welk parfum je lekker vindt, maar hoe doe je dat als je vanachter je pc shopt? Met deze handige gids kies jij het parfum dat bij je past!

Opbouw van een parfum

Om uit te vinden welk parfum bij je past speelt de opbouw van een parfum een grote rol. Een geur bestaat uit drie noten, met ieder zijn eigen kenmerken. Hoe deze noten zijn ingevuld is bij ieder parfum anders.

Topnoten

De topnoten zijn de eerste geuren die je ruikt in een parfum. Het is de kennismaking tussen jou en de geur en komt direct na het aanbrengen vrij. Na het opspuiten is de geur intens, maar na een half uur verdwijnt dit weer. De bekendste topnoten zijn citrusachtige, kruidige en aromatische tonen.

Hartnoten

Het hart van de geur wordt gevormd door de hartnoten. Deze noten blijven langer hangen dan de topnoten, namelijk tussen de 4 en 6 uur. De hartnoten zijn verantwoordelijk voor een soepele overgang tussen de basis en de top. Wil je zeker weten dat een parfum bij je past? Wacht dan tot je de hartnoten goed ruikt en oordeel niet te snel!

Basisnoten

De basis van een parfum is vaak een intense geur die stabiliseert en fixeert. De basisnoten blijven uren lang hangen en overleven zelfs een aantal dagen op je kleding. Het zal je dan ook niet verrassen dat de basisnoten juist zorgen voor de herinneringen uit je leven.

Welke geurfamilie past bij mij?

Afhankelijk van welke geuren jouw aanspreken kan je bepalen welke damesparfum bij jou past. Vind je een stuk leer lekker ruiken? Of de geur van een vers bosje kruiden? Of ruik je het liefst aan een bosje bloemen? Aan de hand van jouw voorkeuren kan je de juiste geurfamilie kiezen. Een geurfamilie staat voor een groep geuren die door de overeenkomst in ingrediënten één geheel vormen. Het gebeurt vaak dat geurfamilies met elkaar worden gecombineerd.

Bloemige geuren

Ben jij fan van vrouwelijke en zoete geuren? Dan zijn bloemige parfums wat voor jou! De geur straalt verleiding, romantiek en passie uit. Toch zijn er binnen de bloemenfamilie veel verschillen. De éne bloemige geur zal zoet en verfrissend zijn, de ander eerder poederig of fruitig. Geen enkele bloemig parfum is hetzelfde, houd dit in je achterhoofd als je een bloemig parfum gaat kopen.

Populaire bloemen parfums zijn Noa van Cacharel, Miss Dior van Dior en Lady Million van Paco Rabanne.

Houtachtige geuren

Houtachtige geuren staan bekend om de warme, pure en enigszins mysterieuze noten. Bij houtachtige geuren zijn vaak in de hele opbouw van het parfum hout ingrediënten verwerkt. Voorbeelden van basis-of hartnoten in houtachtige geuren zijn sandelhout, cederhout of musk. Houtachtige ingrediënten worden vaak gecombineerd met aromatische en citrus noten.

Populaire houtachtige parfums zijn Obsession van Calvin Klein, Flora van Gucci en Flowerbomb van Viktor & Rolf.

Oriëntaalse geuren

Waan je in de Oosterse en Afrikaanse sferen met een Oriëntaals geur. De Oosterse bloemen en Afrikaanse specerijen maken de parfums warm, rijk, intens, verleidelijk en sensueel. Vooral de sensuele noten onderscheiden Oriëntaalse geuren van houtachtige geuren. Bij parfum net Oriëntaalse noten kan je denken aan ingrediënten als musk, vanille en hars.

Populaire oriëntaalse parfums zijn Black Opium van Yves Saint Laurent, The One van Dolce & Gabbana en Classique van Jean Paul Gaultier.

Aromatische geuren

Een aromatische geur kan je herkennen aan de graskruidige ondertonen met combinaties van tijm, rozemarijn, salie en lavendel. Deze geurnoten worden vaak gecombineerd met citrusachtige of andere kruidige aroma’s. Aromatische parfums staan bekend als levendig, kruidig en rijke sensatie.

Populaire aromatische geuren zijn Sauvage van Dior, Herba Fresca van Guerlain en Eau de Cartier van Cartier.

Chypre geuren

Chypre-achtige parfums zijn misschien een stuk minder bekend, maar daardoor zeker niet minder populair. Je herkent ze aan de harmonie van eikenmos, patchouli en bergamot. De geurfamilie stamt uit 1917 waar hij voor het eerst werd beschreven door parfumeur Francois Coty. Hij vernoemde de geurfamilie destijds naar het eiland Cyprus.

Populaire Chypre parfums zijn Aromatics Elixir van Clinique, Si van Giorgio Armani en White Patchouli van Tom Ford.

Citrusachtige geuren

Kan jij genieten van de geur van vers geperste sinaasappelsap? Dan zijn citrusachtige geuren wat voor jou. Citrus parfums kan je herkennen aan de noten van citroen, sinaasappel, grapefruit en bergamot. Ze zijn tijdloos, uitbundig en fris en worden vaak gecombineerd met bloemachtige en aromatische geuren.

Populaire citrusachtige parfums zijn Happy Lemon Dulci van Chopard, Escala à Portofino van Dior en CK One van Calvin Klein.

Leder geuren

Een leder parfum staat ook wel bekend als dry woods en wordt gekenmerkt door de luxueuze geurnoten van leer. Leder geuren lijken enigszins op houtachtige geuren, maar onderscheidt zich door het droge en rokerige karakter. Ze zijn vaak voorzien van ingrediënten als cederhout, tabak en gebrand hout. Lederparfums zijn vooral verkrijgbaar voor heren, voor dames is de ledergeurfamilie vrij zeldzaam.

Populaire leder parfums zijn Tuscan Leather van Tom Ford, Cuir Noir van Giorgio Armani en Gomma van Etro.

Welke geurvariant past bij mij?

Als je een parfum gaat kopen, kan je vaak kiezen uit Eau de Toilette of Eau de Parfum. Het prijsverschil kan behoorlijk zijn: de één kost soms een paar tientjes, terwijl de ander al gauw honderd euro aantikt. Maar zijn er nog andere verschillen naast het grote prijsverschil? We hebben alle verschillen tussen de verschillende soorten geuren op een rij gezet.

Eau de Toilette

Één van de meest voorkomende geurvarianten is Eau de Toilette. De prijs van Eau de Toilette is een stuk lager doordat de geur minder geconcentreerd is. De geur vervaagd relatief snel, maar het geeft wel een sprankelend effect. Om de hele dag van je geur te genieten is het aan te raden om Eau de Toilette twee maal per dag op te spuiten.

Eau de Parfum

Eau de Parfum is een andere bekende geurvariant die bekend staat om de krachtige geur die het afgeeft. De prijs van Eau de Parfum is een stuk hoger dan bij Eau de Toilette, maar daarentegen gebruik je er ook minder van. Doordat Eau de Parfum geconcentreerd en krachtig is, hoef je hem slechts één keer aan te brengen om de geur de hele dag te ruiken.

Parfum

Alle geurtjes worden in de volksmond vaak parfum genoemd, maar als we kijken wat parfum écht is, is het de meest geconcentreerde vorm van een geur die er bestaat. Enkele druppels zijn genoeg om de hele dag lekker te ruiken, maar de prijs is daarentegen ook erg hoog. Voor een kleine flacon van enkele milliliters leg je al snel flink wat geld neer.

Eau de Cologne

Eau de Cologne is een geurvariant die je een stuk minder vaak tegenkomt.. De aroma’s van citrusvruchten is een typisch kenmerk van Eau de Cologne, net als het verfrissende effect. Eau de Cologne dien je een aantal keer per dag te gebruiken om de geur te blijven ruiken.

Welke parfum past het beste op basis van persoonlijkheid?

Welke parfum goed bij je past is niet het simpelste werkje, zeker als je een parfum voor een ander koopt om cadeau te geven. Het is lastig om te bepalen welke parfum iemand lekker vindt op basis van geurfamilies en geurvarianten. Daarnaast speelt ook de lichaamsgeur om van een persoon mee. Wil je toch een parfum cadeau geven aan je moeke, zus, vriendin of andere belangrijke vrouw in je leven? Maak dan een keuze op basis van persoonlijkheid.

Power vrouwen

Voor een vrouw die sterk, krachtig en pittig is zijn kruidige geurfamilies zeer geschikt. Een parfum met geurtonen als hout, amber en een spicy touch vallen bij haar in de smaak. Het zijn vaak tonen die je ook vaak terug ziet in een herenparfum, maar voor dames bevat een kruidige parfum ook vaak een bloemige toevoeging.

Populaire parfums voor power vrouwen zijn Alien van Thierry Mugler, Libre van Yves Saint Laurent en Guilty van Gucci.

Sociale types

Sociale types, je herkent ze aan hun (vele) kletsgedrag en de lippen die nooit op elkaar staan. Sociale types hebben een kleurrijk innerlijke, sociale vaardigheden en zijn altijd vriendelijk. Ze zijn gezegend met een geestig en opgewekt karakter. Bloemige parfums met een fruitige touch zijn gemaakt voor sociale types. Ingrediënten als appel, passievrucht en kersen vallen goed in de smaak bij hen.

Populaire parfums voor sociale types zijn J'adore van Dior, Nomade van Chloé en Alive van Hugo Boss.

Sexy types

Sexy vrouwen staan bekend om hun aantrekkingskracht, zwoele blikken en sterke uitstraling. Het liefst dragen zij een parfum die hun sexyness versterkt. Een parfum met tonen van rozen, patchouli en musk doen het bij hen erg goed. Een zwaar parfum kunnen zij goed hebben en laat hun ware identiteit nog meer stralen.

Populaire parfums voor sexy types zijn Angel van Thierry MuglerLa Vie Est Belle van Lancôme en Coco Mademoiselle van Chanel.

No- nonsense types

Het motto van no-nonsende types is ‘less is more’. Ook bij parfum houden ze niet van teveel poespas en komt hun voorliefde van groen naar boven. Ze zijn vaak sportief en houden van het buitenleven. Kies niet vooral een te zwaar parfum, maar een casual variant met bloemige, aromatische of citrusachtige geurnoten is het meest geschikt.

Populaire parfums voor no- nonsense types zijn Happy van Clinique, Be Delicious van DKNY en Chance van Chanel.

Vrouwelijk types

Is vrouwelijk hét woord om haar te omschrijven? Is ze vrolijk en totaal niet bang om zichzelf te laten zien? Poederige parfums zijn een ultieme match met deze vrouw! Een bloemig parfum met noten van jasmijn en lelies heeft de voorkeur. Deze mag ook gerust gecombineerd zijn met een frisse touch voor dat extra beetje zelfvertrouwen.

Populaire parfums voor vrouwelijke types zijn N5 van Chanel, Seductive van Guess en Chloé van Chloé.


Ontdek alle damesparfum in de sale

-31%

Paco Rabanne Rabanne Eau de Parfum Spray 2 50 ml

€68,50 €99,05
Beschikbaar bij 4 webshops
-38%

Gucci Guilty Pour Femme Gift Set

€63,69 €102,90
Deloox
-30%

Yves Saint Laurent Libre Gift Set

€114,59 €163,85
Deloox
-20%

Mugler Eau de Parfum Spray Refillable 2 25 ml

€65,80 €81,93
Beschikbaar bij 7 webshops
-23%

Yves Saint Laurent Eau de Parfum Spray Extreme 2 30 ml

€68,00 €88,16
Beschikbaar bij 3 webshops
-37%

Narciso Rodriguez Eau de Parfum Spray 2 30 ml

€47,39 €74,67
Beschikbaar bij 6 webshops
-29%

Yves Saint Laurent Libre Le Parfum 90ml

€124,40 €174,45
Beschikbaar bij 5 webshops
-29%

Yves Saint Laurent Libre Intense Eau de Parfum 50ml

€86,88 €121,95
Beschikbaar bij 5 webshops