Zweten van de hitte of juist bibberen van de kou: met temperaturen die ’s ochtends rond de tien graden Celsius zijn is het soms moeilijk om te beslissen welke jas je het beste aan kunt trekken. Je kan natuurlijk volhouden dat dat leuke jack afdoende is, maar helaas is dat niet altijd het geval. Wanneer is het nu precies tijd om de winterjas te dragen?

Wanneer trek je je winterjas aan?

Om te bepalen wanneer je je winterjas aantrekt is het belangrijk om te weten hoe snel jij het koud hebt. Mocht een richtlijn handiger voor je zijn, dan raden we aan om de winterjas aan te trekken als de maximale middagtemperatuur tussen de 10 en 15 graden ligt. Hierbij geldt natuurlijk ook dat hoe hoger de temperatuur is, hoe dunner de kleding die je onder je winterjas draagt mag zijn. Een blouse of T-shirt is bij een temperatuur tussen de 10 en 15 graden voldoende.

Trek je bij deze temperaturen liever je winterjas nog niet aan? Een leren jack of tussenjas kan ook prima, maar combineer deze dan wel met een fijne warme trui of een vest. Het grootste nadeel van dikke kleding is dat je het binnen sneller warm kan krijgen.

Wanneer doe je een winterjas aan?

De ene persoon zal de winterjas uit de kast trekken zodra de zomervakantie tot een einde is, terwijl de ander het liefste wacht tot de temperaturen het vriespunt bereiken. Het is dus heel persoonlijk wanneer jij je winterjas aan trekt. De richtlijn is om de winterjas te pakken bij een maximum temperatuur tussen de 10 en 15 graden, maar er zijn ook nog andere factoren om rekening mee te houden.

Hoe laat vertrek je van huis? Ga jij ’s ochtends in alle vroegte al de deur uit, dan kan het in september al koud voelen. De maximum temperatuur kan behoorlijk oplopen in de maand, maar toch is een winterjas voor in de vroege ochtend een aanrader. Een tussenjas is prima als je pas wat later de dag de deur uit gaat.

Ga je met de auto of stap je op de fiets? Een winterjas is niet nodig als je vanuit je warme huis een lekkere warme auto in stapt. Mocht je moeten fietsen of lopen, dan is een winterjas zeer aan te raden.

Heb je het altijd koud? Mensen die het snel koud hebben pakken het liefste zo vroeg mogelijk in het seizoen hun winterjas. Vaak is dat al in september. Ben je juist warmbloedig? Dan kan je makkelijk tot november toe met een tussenjas.

Wanneer trek je een baby een winterjas aan?

Pasgeboren baby’s kunnen lastig in de eerste week na hun geboorte zelf hun temperatuur regelen. Wat de temperatuur ook is, voor deze kleinen is warmere kleding altijd aan te raden. Na de eerste week kunnen ze vaak hun temperatuur al een pak beter regelen, maar het is een goed idee om de baby altijd één laagje meer dan je zelf draagt aan te trekken. Je trekt een newborn baby eerder een winterjas aan dan dat je zelf zou dragen.

Je zal merken dat een extra laagje kleding niet meer nodig is als de baby iets groter is. Ga je op pad met de fiets of kindervoituur? Ook dan is het voor grotere baby’s fijn als ze warm aangekleed worden met een winterjas. Je kindeke zal het sneller koud krijgen doordat het stil zit. Een voetenzak is fijn om de benen van je kind op temperatuur te houden.

Wanneer een winterjas aan bij kinderen?

Voor volwassenen en kinderen geldt hetzelfde: een winterjas is aan te trekken bij een maximale dagtemperatuur die ligt tussen de 10 en 15 graden. Ook de eigenschappen van je kind zijn belangrijk om te kiezen wanneer de winterjas aan gaat. Voor het ene kind zal dit pas in november zijn, terwijl het andere kind al in september de winterjas aan wil. Kinderen spelen ook in het najaar buiten op school en dat is wel iets om rekening mee te houden. Een warme en regenbestendige jas is daarom geen overbodige luxe.

Wanneer een nieuwe winterjas kopen?

Winterjassen in de solden zijn eigenlijk het hele jaar door wel te krijgen, maar de kans is niet groot dat je in juni of juli op zoek gaat naar een warme winterjas. Vanaf eind augustus komen de nieuwe collecties in de winkels en dat is het perfecte moment om te gaan oriënteren over wat er zoal verkrijgbaar is. Om te zorgen dat jouw favoriete jas niet uitverkocht is, is het verstandig om de winterjas in september of uiterlijk oktober aan te schaffen. Het is beter om niet langer te wachten tot het koud wordt; je hebt de winterjas dan direct nodig en zal sneller een miskoop begaan.

Als je nog een winterjas van vorig jaar in de kast hebt liggen, dan kan je wachten tot jouw favoriete jas in de solden komt. Zo shop je in het najaar vaak de nieuwe collectie tegen een discount tijdens Glamour Day, Singles Day of Black Friday.


Ontdek de mooiste winterjassen in de sale

-38%

Superdry Tussenjas 'SPIRIT'

€73,50 €119,00
Beschikbaar bij 2 webshops
-25%

Only Donsjas ONLDOLLY

€52,50 €69,99
Beschikbaar bij 4 webshops
-25%

Only Donsjas ONLDOLLY

€52,50 €69,99
Beschikbaar bij 4 webshops
-68%

Tommy Hilfiger TJW Alaska Puffer Dames - Newsprint

€74,97 €234,00
Beschikbaar bij 3 webshops
-40%

Regatta Romine Winter Jas Vrouwen

€56,00 €92,70
Bol Partners
-45%

Karpos Women's Smart Marmarole Jacket - Synthetisch jack

€126,47 €229,95
Bergfreunde
-43%

Only Jas Onltahoe Hood Jacket Otw Noos 15156569 High Risk Red Dames

€21,75 €38,49
Beschikbaar bij 3 webshops