Het is muziek voor de oren, je favoriete merkkleding en schoenen tegen hoge korting kopen. Vaak is het lastiger dan je denkt. Waarschijnlijk kijk je niet elke dag of de solden al begonnen zijn en dan kan je schrik hebben dat je het startmoment van de solden mist. Je favoriete item kan al weg zijn tegen de tijd wanneer je doorhebt dat de solden begonnen zijn. Om teleurstellingen te voorkomen kan je alle data van de solden in blokletters in je agenda schrijven. Het is een van de grote mysteries aller tijden, maar wij lossen dit mysterie voor je op en zeggen wanneer de solden beginnen.

Wanneer beginnen de solden?

De grote solden periode is bij de meeste winkels twee keer per jaar: in de zomer en in de winter. Op deze solden momenten verkopen de winkels hun huidige collectie met flinke korting om plaats te maken voor de nieuwe collectie. In de wintersolden koop je winterse producten en in de zomersolden zomerse artikelen.

In België staan de data voor de start van solden vast. De duur en de spelregels van de solden zijn bij wet vastgesteld. Alleen in de maanden januari en juli mogen de winkels mogen vanaf hun goederen afprijzen.

De wintersolden periode

Vaak gaan de wintersolden van start rond 4 januari. De datum kan een paar dagen afwijken, maar in ieder geval gaan de solden vaak van start in het eerste weekend van januari. 

Hoewel de solden populair zijn, is er een opmerkelijke verschuiving in de wintersolden te zien. Black Friday en Cyber Monday staan bekend om hun aantrekkelijke promo’s op de nieuwe collectie en wordt in België steeds populairder. Wil je zeker en vast zijn om je favoriete item te kopen in aanbieding? Wacht niet tot het begin van de solden periode, maar kijk al tijdens Black Friday of je je artikel met korting kan kopen.

De zomersolden periode

De zomersolden gelden voor de gehele maand juli. Veel Belgische families gaan in juli op vakantie en zo worden heel wat klanten gemist. Vaak wordt de eerste zondag van de zomersolden koopzondag genoemd. Verschillende winkels zijn dan van 12 uur ’s middags tot 6 uur ’s avonds open. 

Wat is de Sperperiode?

De Sperperiode is de maand die voorgaat aan de soldenperiode. De regels voor de Sperperiode gelden alleen voor kleding, schoenen en lederwaren. Winkeliers mogen niet laten weten welke kortingen er in de solden komen, maar ze mogen wel al flinke kortingen hanteren. Zo kan je je kleding al met 70% kopen!

Waarom zijn er altijd solden bij SuperSales?

Het is bijna te mooi om waar te zijn, het hele jaar, 365 dagen lang solden. Toch is dat mogelijk als je via SuperSales koopt. Als online prijsvergelijker is onze focus op de solden producten van onze bijna 90 webshops. Ook buiten de solden is er altijd wel ergens een goede promotie.

Naast de zomer- en wintersolden zijn er regelmatig exclusieve kortingscodes van specifieke shops waar je gebruik van kan maken. Het enige wat je hoeft te doen is een account aanmaken bij SuperSales en de code invoeren tijdens het afrekenen. Ook bij events als Black Friday en National Glamour Day krijg je aantrekkelijke kortingen op de huidige collectie.

Het hele jaar door kan je kleding kopen met hoge korting, al gaat het in veel gevallen om een artikel uit de outlet collectie. Outlet artikelen zijn net weer even iets anders dan de solden. Bij de solden gaat het om het kopen van de nieuwe collectie met korting, bij de outlet gaat het om collecties uit eerdere seizoenen. Vaak zijn deze scherper geprijsd en is het een goed alternatief voor mensen die iets minder mode bewust zijn.

Het solden woordenboek

Solden, zomersolden, wintersolden, sperperiode, fluistersolden, outlet, sample sale: het zijn veel marketingtermen die gebruikt worden om hun producten af te prijzen. Deze verschillende namen kunnen onduidelijk zijn voor de klant en daarom leggen we alle sale-gerelateerde begrippen aan je uit.

Solden: De kortingsperiode in België. Winkeliers verkopen de huidige collectie met hoge korting om plaats te maken voor de nieuwe collectie.

Zomersolden: In de maand juli. Je kan nog net dat ene luchtige kleedje kopen voor de warme dagen of die schone sandaaltjes om mee te flaneren. Wellicht heb je nog badkleding of een zonnebril nodig?

Wintersolden: In de maand januari. Misschien heb je nog een warme trui nodig om comfortabel bij de haard te zitten? Of anders een heerlijke jas voor een gezonde winterwandeling? Ook zijn de wintersolden fantastisch om je wintersportkleding in te slaan, zodat je trendy van de pistes kunt gaan.

Sperperiode: De maand die vooraf gaat aan de soldenperiode. Winkeliers mogen geen reclame maken voor kortingen die tijdens de solden gegeven gaan worden, maar hij mag wel al publiciteitloos kortingen geven. Ook zonder SOLDEN-poster op de ramen zit is het slim om alvast je favoriete winkel in te lopen. De regels van de sperperiode gelden alleen voor kleding, schoenen en lederwaren.

Fluistersolden: Op de solden na mag de winkelier volgens de wetgeving niet tegen verlies verlopen. Fluistersolden betekenen dat winkeliers hun klanten stiekem verleiden om iets met (hoge) korting te kopen.

Outlet: Producten uit een iets ‘oudere’ collectie die met hoge kortingen worden verkocht.

Sample sale: Dit is een ander woord voor outlet sale. Je krijgt hele hoge kortingen op restanten van oudere collecties die worden aangeboden.

Wil je op de hoogte blijven van de sale? Meld je aan voor onze Sale Alert mails? Je ontvangt bericht zodra je jouw favoriete artikel met korting kan kopen. Klik op onze uitleg pagina om te zien hoe dit in zijn werk gaat.