Iedere ouder kan uit ervaring vertellen dat kinderen groeien als kool. Regelmatig is er een compleet nieuwe garderobe nodig, om nog maar niet te spreken over de schoenencollectie die je kind door de jaren heen heeft verzameld. Inmiddels is een groot deel van die schoenen alweer (veel) te klein en is het hoog tijd voor een paar nieuwe. Maar welke schoenmaat heeft je kind nu eigenlijk? De juiste maat kopen is belangrijk voor de ontwikkeling en dus wil je als ouder niet dat je hummeltje op te kleine of te grote schoenen rondhuppelt. Zeker als je op internet een paar kinderschoenen koopt, is een goed maatadvies onmisbaar. Met deze tips bereken je vanuit huis welke schoenmaat je kind nodig heeft! 

Hoe meet ik de schoenmaat van mijn kind op?

Om de juiste schoenmaat voor je kind te berekenen is de eerste stap om de lengte van de voet op te meten. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar met een goede voorbereiding gaat het ook jou gewoon lukken. Om de voetlengte van je kind te bepalen heb je nodig:

  • Vel wit papier
  • Liniaal of een meetlint
  • Potlood
  • En je kind natuurlijk!


Alle benodigdheden klaar liggen? Let’s start! Zorg dat je kind met zijn platte voet op het witte papier gaat staan. Het beste is om goed recht op te staan, daarom kan het soms helpen om je kind tegen een muur of deur aan te zetten. Als je kindje nog te klein is om te staan, kan je hem ook op schoot nemen en het papier tegen zijn voetje aan leggen. Staat je kind goed recht op het papier dan zet je met potlood een streepje bij de hiel en de grote teen. Neem het blaadje onder de voet vandaan en meet met een liniaal of meetlint de afstand tussen beide streepjes. Nu weet je hoeveel centimeter de voet van je kind is en ben je een stap verder bij het berekenen van de juiste schoenmaat!

Hoe ouder je kind, hoe makkelijker het opmeten van de voetlengte is, maar juist voor de allerkleinsten is het zo belangrijk om de juiste maat schoenen te kopen. Zij kunnen immers nog niet aangeven of de schoenen lekker zitten en voor de afwikkeling van de voet is een juiste schoenmaat essentieel. 

Schoenmaat kind

De voetlengte in centimeters, check! Maar nu wil je natuurlijk weten welke schoenmaat daarbij hoort. Onderstaand schema geeft je een indicatie welke voetlengte bij welke schoenmaat past. Let op: sommige merken wijken af van de standaard maatvoering en hebben hun eigen maattabellen. Check daarom altijd nog even hoe de schoenen van een bepaald merk vallen om er zeker van te zijn dat je de juiste schoenmaat voor je kind bestelt. 

Voetlengte in CM Kindermaat (EU) Leeftijd
9,5 16 0-3 maanden
10,3 17 3-6 maanden
11 18 6-9 maanden
11,6 19 9-12 maanden
12,3 20 12-15 maanden
13 21 15-18 maanden
13,4 22 18-21 maanden
14,3 23 21-24 maanden
15 24 2-2,5 jaar
15,6 25 2,5-3 jaar
16,3 26 3-3,5 jaar
17 27 3,5-4 jaar
17,6 28 5 jaar
18,3 29 6 jaar
19 30 7 jaar
19,6 31 8 jaar
20,3 32 9 jaar
21 33 10 jaar
21,6 34 11 jaar
22,2 35 12 jaar

Tips bij het kopen van de juiste schoenen voor je kind

Tip 1: Naast de juiste schoenmaat van je kind zijn er nog een aantal punten waar je op kunt letten tijdens het kopen van kinderschoenen. Iedereen, ook kinderen, heeft een andere vorm voet. In de groeifase van je kind zijn voeten vaak smal en slank, maar dat is dus niet altijd zo. Kijk goed naar de voetvorm van je kind en hoe een schoen hierbij past. Ga bij bredere voeten of hoge wreven liever niet voor een smalle schoen, dat zit niet prettig voor je kind en het kan de loop-ontwikkeling belemmeren. Een schoen van soepel materiaal en met veters of klittenband is perfect om de schoen goed te kunnen afstellen.

Tip 2: Wanneer je kind net begint met lopen is het belangrijk om extra aandacht te besteden bij het uitkiezen van goede stappers. Een schoen met een flex zool is uitermate geschikt voor baby's die de wereld gaan ontdekken.Zo staat niks de ontwikkeling van de voeten van je kind in de weg. Een flex zool is zachte flexibele zool die de afwikkeling van de voet niet in de weg staat. Ook stimuleert het een evenwichtsgevoel en een goede houding. Als je kind het lopen onder de knie heeft, kan je overstappen naar een gewone zool.

Tip 3: Gezonde voeten krijgt je kind niet alleen van de juiste pasvorm en de juiste maat schoenen, ook het juiste materiaal speelt hierbij een rol. Kinderschoenen van leer houden voetjes gezond doordat het materiaal goed kan ademen. Het voorkomt de kans op zweetvoeten, schimmel en infecties!


Shop hier de mooiste kinderschoenen in de sale


-40%

Ralph Lauren Polo Theron V PS White / Navy peuter sneakers

€44,99 €74,99
Beschikbaar bij 5 webshops
Scherp geprijsd

Birkenstock Sandalen 'Arizona'

€39,90
Beschikbaar bij 9 webshops
-30%

Veja V-12 Chromefree Multico Extra White Shiny peuter sneakers

€69,30 €99,00
Sneakers.nl
-20%

Vans Uy Old Skool V by

€44,00 €54,99
Beschikbaar bij 3 webshops