Een peperduur serum, een veelbelovende anti-age crème of een middeltje om donkere wallen weg te werken? Nee, we hebben het hier gewoon over rozenwater, hét water dat een ereplaats verdient in ieder badkamerkastje. Rozenwater is alles wat je zoekt, maar dan in één product. Naast een heerlijke geur heeft rozenwater nog veel meer te bieden. Maar waar gebruik je het voor en wat zijn de voordelen? We vertellen je alles over rozenwater!

Wat is rozenwater?

First things first, voordat je rozenwater aanschaft en gaat gebruiken wil je eerst weten wat het nu precies is. Het is simpeler dan je denkt: rozenwater is een vloeistof gemaakt van water en rozenblaadjes. Rozenwater is een natuurlijk product en bevat geen chemische middelen. Het wordt vaak verwerkt in parfums, dankzij de zoete geur, maar rozenwater heeft ook velen voordelen op beauty,- medicinaal,- en culinair gebied.

Hoewel de hype rondom rozenwater vrij nieuw is, heeft het uitzonderlijke water een eeuwenoude geschiedenis. Al honderden jaren wordt rozenwater gebruikt in Iran en andere delen van het Midden-Oosten, waar het middel in eerste instantie diende voor medicinale doeleinden. In het Westen wordt rozenwater momenteel gezien als de oplossing voor velen beauty problemen. 

Soorten rozenwater

Rozenwater bevat ongeveer tussen de 10 en 50 procent rozenolie. Vanuit de traditie in het Midden-Oosten wordt rozenolie alleen gemaakt van de Damask roos. Aangezien de roos weinig olie afgeeft is rozenolie erg prijzig. Dat zie je terug in rozenwater; hoe hoger de concentratie rozenolie, hoe hoger de prijs. 

Een ander soort rozenwater is gemaakt van gedroogde bloemen, waarbij zowel de knoppen als bloembladeren worden gedroogd. Dit soort rozenwater is zeer geschikt om te eten. Mocht je rozenwater in je voeding willen gebruiken, dan is het aan te raden om rozenwater te kopen gemaakt met gedroogde bloemen.

Voordelen van rozenwater

Rozenwater is een veelzijdig product en heeft veel te bieden. Er is bijna geen beautyprobleem waar je rozenwater niet voor kan gebruiken. Om jou een overzicht te geven bij welke issues het bijzondere water helpt, zijn dit de 15 grootste voordelen van rozenwater.

#1 Rozenwater houdt de PH-waarde van je huid in balans

#2  Stimuleert de bloedcirculatie

#3 Het helpt bij het kalmeren van een rode huid

#4 Rozenwater werkt tegen acne, eczeem en ontstekingen van de huid

#5 Maakt de huid zacht en gehydrateerd

#6 Vermindert stress en angsten

#7 Rozenwater doodt bacteriën

#8 Voedt het haar en zorgt voor zachtheid en glans

#9 Geeft verfrissing gedurende de dag

#10 Werkt tegen roos en een geïrriteerde hoofdhuid

#11 Rozenwater werkt ontstekingsremmend

#12 Heeft een anti-age werking, verzacht lijntjes en rimpels

#13 Rozenwater bevat vitamine A, B3, C, D, E en een tal aantal antioxidanten

#14 Versterkt het immuunsysteem

#15 Rozenwater heeft een rustgevend effect

Waar gebruik je rozenwater voor?

Dat rozenwater goed is voor je lichaam, geest, huid en haar is wel duidelijk. Alle zojuist genoemde voordelen geven een tal van mogelijkheden om rozenwater te gebruiken. Van haarspray tot aan anti-age crème, dit is waar je rozenwater voor kan gebruiken. 

Rozenwater tegen een rode huid

Rode vlekken op de huid is een veelgehoord beautyprobleem bij vrouwen en vaak moeilijk weg te werken. Rozenwater biedt de oplossing. Doordat rozenwater de huid kalmeert worden de rode plekken minder vurig en krijg jij een neutrale huid.

Rozenwater als aftersun

Iets te lang in de zon gelegen en verbrand? Gebruik rozenwater als aftersun. Het geeft verkoeling en zorgt dat de verbrande huid kalmeert. 

Rozenwater als gezichts- en make up reiniger

Make up verwijderen en je gezicht reinigen kan goed met rozenwater. Het verwijdert alle bacteriën, hydrateert, en maakt de huid zacht. Doordat rozenwater een natuurlijk product is komen er geen chemische middelen aan te pas.

Rozenwater als haarspray

Laat je haar glanzen en zijdezacht aanvoelen door wat rozenwater in je haar te sprayen. Ook voor degene met roos en een geïrriteerde hoofdhuis is rozenwater als haarspray aan te raden.

Rozenwater als toner

Vervang je toner eens door rozenwater. Het zorgt dat je huid gekalmeerd, zacht en gehydrateerd blijft. Gebruik in dit geval rozenwater op dezelfde manier als een toner; besprenkel een watje met wat rozenwater en breng het aan op je gezicht, nek en decolleté. 

Rozenwater als gezichtsmasker

Met rozenwater kan je een heerlijk gezichtsmasker maken. Op internet zijn veel recepten te vinden voor een gezichtsmasker met rozenwater. Onze favorieten zijn het kleimasker en het komkommermasker. Voor het kleimasker meng je klei met rozenwater (that’s it!), en voor het komkommermasker meng je het sap van de komkommer met wat yoghurt en rozenwater.  

Rozenwater tegen wallen

Géén donkere kringen meer onder je ogen? Iedere vrouw weet hoe lastig dat kan zijn. En wat voor prijskaartje er hangt aan een goed anti-wallen product. Toch kan je hetzelfde effect bereiken met rozenwater. Maak twee watjes nat met rozenwater en laat het 10 minuten op je ogen liggen. De volgende ochtend ben jij weer helemaal fris!

Rozenwater als badolie

Met rozenwater wordt badderen wel heel relaxt. Om helemaal tot rust te komen, te ontspannen en je lichaam zijdezacht te laten aanvoelen kan je badschuim of badolie vervangen door een scheutje rozenwater.

Rozenwater als fixing spray

Met rozenwater heb je geen uitgelopen make up meer aan het einde van de dag. Spuit wat rozenwater over je make up als fixing spray en je make up blijft de hele dag gegarandeerd goed zitten. Voor wat extra verfrissing over de dag kan je dit proces meerdere keren herhalen.

Rozenwater als aftershave

Na het scheren last van vervelende rode bultjes? Rozenwater kalmeert je huid en zorgt dat de bultjes snel wegtrekken. Ook voor de mannen een aanrader voor na het scheren!

Rozenwater als parfum

Het is al gezegd, de geur van rozenwater is een groot genot. De geur wordt vaak gebruikt in parfums, maar je kan rozenwater zelf ook als parfum gebruiken. Waarom dure parfum kopen als je met een beetje rozenwater net zo lekker ruikt?!

Rozenwater in voeding

Een mooie buitenkant begint aan de binnenkant. Om je van buiten te laten shinen kan je rozenwater toevoegen aan je eten en/of drinken. Meng rozenwater met wat mineraalwater of maak er een leuke cocktail mee. Let wel op dat je een variant rozenwater met gedroogde bloemen kiest, deze is geschikt om in je voeding te gebruiken. 

Rozenwater als medicijn

In het Midden-Oosten wordt rozenwater al eeuwenlang gebruikt voor medicinale doeleinden. In Nederland is dat (nog) niet het geval. Uit enkele studies blijkt echter dat rozenwater bij verschillende aandoeningen een positief effect heeft. Zo zou rozenwater kunnen helpen bij:

  • Diverse oogaandoeningen zoals slijmvliesontsteking, dacryocystitis en staar
  • Een pijnlijke keel en keelpijn
  • Het schoonmaken van wonden als littekens, snijwonden en brandwonden
  • Depressies, angsten en stress
  • Acne en eczeem
  • Roos
  • Overgevoelige maag
  • Constipatie
  • Migraine & hoofdpijn

Voordat je rozenwater gaat gebruiken adviseren we altijd eerst met je arts en/of specialist te overleggen. 

Bijwerkingen van rozenwater

Hoewel rozenwater een natuurlijk product is en de kans op bijwerking nihil , bestaan er altijd uitzondering. Om zeker te weten dat jij niet allergisch bent voor rozenwater kan je voor gebruik eerst even testen. Breng een klein beetje rozenwater op je arm en kijk gedurende 48 uur wat het doet. Gebeurt er niks? Dan kan je rozenwater veilig gebruiken. Overgevoeligheidsreacties die voorkomen zijn:

  • Jeuk
  • Brandend gevoel
  • Roodheid/uitslag van de huid