Kleding kopen terwijl je nog genoeg in de kast hebt liggen, we zijn er allemaal schuldig aan. Met de komst van Fast Fashion ketens is het voor de consument nog makkelijker om volgens de laatste trends gekleed te gaan tegen een extreem lage prijs. De duurzaamheid van dit soort ketens staat steeds vaker ter discussie en Nederlanders worden bewuster als het gaat om kleding kopen. Toch blijkt de kledingindustrie, na olie, de grootste vervuiler van de wereld en schrik je als je weet hoe vervuilend het kopen van één kledingstuk is voor het milieu.

CO2 uitstoot

Hoewel je misschien denkt dat de lucht-en scheepvaart milieuvervuilend zijn, kan ook de kledingindustrie er wat van. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor 10% van de globale CO2 productie. De productie en transport van kleding zorgt jaarlijks voor 320 kg CO2 uitstoot per persoon in Nederland. Volgens Milieu Centraal kopen we gemiddeld 20 nieuwe kleding stukken per jaar. Dat betekent dat je met het kopen van één kleding stuk 16 kg CO2 uitstoot!

Om je een indruk te geven hoeveel dat is: als iedere Nederlander een jaar lang één kledingstuk minder koopt, heeft dat meer impact op het klimaat dan dat 700.000 mensen een jaar lang vegetarisch eten.

Met gemiddeld 16 kg CO2 uitstoot is het kledingstuk pas geproduceerd en vervoerd naar de winkel, we hebben het dan nog niet over het wassen en drogen van de kleding gehad. Beide apparaten zijn milieuvervuilend, maar de droger staat op nummer één: jaarlijks stoot de wasdroger 130 kg CO2 uit.

Waterverbruik

Een spijkerbroek voor slechts twee tientjes, wat een koopje. Het kan voor jou een mooie deal zijn, maar het milieu is er alles behalve blij mee. Bij de productie van stoffen en kledingstukken wordt namelijk immens veel water gebruikt. De productie van één spijkerbroek vervuilt 7000 liter water, wat gelijk staat aan 60 keer in bad gaan of 5 jaar lang drinkwater voor het gemiddelde gezin. Wanneer de spijkerbroek van biologisch katoen wordt gemaakt, daalt het watergebruik met maar liefst 76%.

milieuvervuiling kleding
milieuvervuiling kleding

Pesticiden

Bij de verbouwing van katoen, zonder duurzaam of bio label, wordt er gebruik gemaakt van chemische middelen om onder andere insecten te bestrijden. Volgens onderzoek van WWF is de katoenindustrie verantwoordelijk voor het gebruik van 24% van de insecticiden en 11% van de pesticiden. Voor de mensen die op het land werken, vaak zonder bescherming, zijn deze stoffen zeer schadelijk, maar dat is niet alles. De toxische stoffen die vrij komen bij de teelt van katoen, zitten dus ook verwerkt in je kleding.

Om de verhouding tussen katoen en pesticiden duidelijk te maken: voor een T-shirt wordt 250 gram katoen en 150 gram pesticiden gebruikt. Door het dragen van katoen zonder duurzaam label komt je huid indirect in contact met deze pesticiden. Nog meer reden om vanaf nu te kiezen voor biologisch katoen!