HĆ© rugzak, waar ga jij met die jongen naar toe? Op de middelbare school zijn grote rugzakken gevuld met zware schoolboeken geen uitzondering, zoals je dat vast nog wel weet van je eigen tijd als brugpieper. Gelukkig is er de laatste jaren veel veranderd in het onderwijs en wordt er tegenwoordig veel met een laptop gewerkt. Dat neemt helaas niet weg dat er nog steeds veel gesjouwd moet worden op school. Van boeken tot laptop en een gezond lunchpakket, alles moet mee in die Ć©ne rugzak. Nu je kind de basisschool heeft verlaten, is een goede rugzak een essentieel onderdeel van de middelbare school uitrusting. Maar hoe groot moet die rugzak eigenlijk zijn voor de middelbare school? We vertellen je alles over het kopen van een geschikte rugzak voor het voortgezet onderwijs. 

Welke maten rugzak zijn geschikt voor de middelbare school?

Rugzakken zijn in alle maten en vormen verkrijgbaar, maar dat betekent niet dat ze ook allemaal geschikt zijn voor het secundair onderwijs. Een kleine hippe rugzak klinkt nog zo leuk, het is onmogelijk om daar als middelbare school leerling al je spullen in te vervoeren. Laat staan dat het comfortabel aanvoelt. De juiste maat schoolrugzak is daarom van groot belang. Je kan kiezen uit drie formaten rugzakken:

Small: 15 tot 20 liter

Voor scholieren van het secundair onderwijs die les krijgen met een laptop of tablet een kleine rugzak tot 20 liter vaak voldoende. Ook wanneer er gebruikt wordt gemaakt van een kluisje of op korte dagen biedt een compacte rugzak voldoende ruimte. Een rugzak met een extra klein vak is aan te raden om kleine spullen zoals sleutels op te bergen. Kies zeker voor een rugzak met laptopvak als je kind vooral online les krijgt zodat de laptop of tablet niet beschadigd.

Medium: 20 tot 30 liter

Een rugzak met een inhoud van 20 tot 30 liter is de meest gebruikte variant binnen het secundair onderwijs. Een medium rugzak is groot genoeg om boeken en een laptop in mee te nemen, maar niet groter dan noodzakelijk. De meeste rugzakken met deze inhoud hebben voldoende vakjes om kleine spullen als een etui of rekenmachine veilig mee te nemen.

Large: 30 tot 40 liter

Liever te groot dan te klein? Dan kan je het beste gaan voor een rugzak van 30 tot 40 liter. In een grote rugzak kan je ook je sportkleding meenemen of een regenjas opbergen. Hoewel voldoende ruimte klinkt als muziek in de oren, is er ook een nadeel; de rugzak kan snel tƩ zwaar worden. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de rug van je kind.

Welke maat rugzak past het beste bij je kind?

Voor welke maat rugzak je uiteindelijk kiest hangt vooral af van wat je kind allemaal moet meenemen naar school. In een kleine rugzak past nu eenmaal minder dan in een grote rugzak. Bij het kopen van een rugzak is het verstandig om hier alvast rekening mee te houden. De tas helemaal volproppen is overigens een slecht idee, omdat de rugzak gemaakt is om een bepaalde inhoud te kunnen verdragen. Overschrijd je het maximale gewicht, dan zal de rugzak sneller kapot gaan en voelt het minder comfortabel aan voor je kind.

Naast dat het formaat van de rugzak een rol speelt bij het aankoopproces, is ook het lichaamsgewicht van je kind belangrijk. Om rugklachten en onderontwikkeling van de wervelkolom te voorkomen mag de inhoud van een rugzak nooit meer wegen dan 10% van het lichaamsgewicht van je kind. Weegt je kind bijvoorbeeld 50 kilo? Dan mag hij een rugzak tillen van maximaal 5 kg. Een grotere rugzak is daarom niet altijd beter: deze stop je vol met spullen en de kans dat je het maximale gewicht overschrijd is dan ook groter.

Waar let je op bij het kopen van een rugzak voor de middelbare school?

Bij het uitzoeken van een handtas let je meestal op het uiterlijk, maar de functionaliteit is vaak bijzaak. Bij het kopen van een goede schooltas voor het secundaire onderwijs ligt dat echter iets ingewikkelder. Uiterlijk speelt voor tieners ook een rol, maar daarnaast zijn er nog wat andere factoren waar je op kan letten.

  • De rugzak heeft voldoende ruimte. Alle spullen die nodig zijn voor school passen erin en de sluiting is makkelijk dicht te krijgen.
  • De rugzak heeft voldoende vakken. Een apart vakje voor kleinere spullen als portemonnee, sleutels en een telefoon is altijd handig. Ook een apart laptopvak is verstandig als je kind zijn laptop of tablet mee naar school neemt.
  • De rugzak is waterdicht. De rugzak zal regelmatig bloot worden gesteld aan een fikse regenbui. Het is fijn als de rugzak waterdicht is zodat alle spullen droog blijven.
  • De rugzak is niet tĆ© groot. Hoe groter de rugzak, hoe meer je meeneemt. Dit lijkt misschien ideaal, maar houd er rekening mee dat de tas inclusief inhoud niet meer dan 10% van het lichaamsgewicht van je kind mag wegen.
  • De rugzak is gemaakt van lichtgewicht materialen. Hoe lichter het materiaal van een rugzak, hoe meer kg aan spullen er mee kunnen. Materialen als katoen of polyester zijn licht van gewicht, leer heeft daarentegen een zwaar gewicht.
  • De rugzak heeft verstelbare en gewatteerde schouderbanden. Hierdoor kan de rugzak precies op maat worden gemaakt en vallen de schouderbanden comfortabel over de schouders.
  • De rugzak heeft een verstevigde onderkant. Een rugzak heeft het flink te verduren bij een scholier van het secundaire onderwijs. Een verstevigende onderkant geeft de rugzak Ć©n de rug van je kind extra steun als de tas zwaar geladen is.
  • De rugzak is voorzien van een goede ritssluiting. Onderweg spullen verliezen is immers een slecht plan.

Meest geliefde rugzakken voor de middelbare school

De juiste rugzak voor de middelbare school kiezen is niet niks. Over hoe groot de rugzak moet zijn heb je nu vast wel een keuze gemaakt, maar welke het dan precies wordt blijft een lastige zaak. Voor de meeste tieners is ā€˜erbij horenā€™ een stuk belangrijker dan functionaliteit. Toch wil je als ouder het liefst dat je kind het allebei heeft. Daarom hebben we de meest geliefde rugzakken onder middelbare scholieren voor je op een rij gezet.

FjƤllraven KƄnken

De FjƤllraven KƄnken mag met zijn 16 liter misschien niet de grootste rugzak zijn, dankzij de slimme indeling kan je er toch heel veel spullen in kwijt. Ook het draagcomfort dat de KƄnken biedt is geschikt voor een middelbare scholier. De rugzak werd in 1978 zelfs ontworpen om rugproblemen onder Zweedse schoolkinderen te voorkomen.

De KĆ„nken is gemaakt van sterk en lichtgewicht Vilylon stof wat alle vuil en nattigheid buiten de rugzak houdt.. Het ruime hoofdvak wordt gesloten door middel van een ritssluiting waardoor de rugzak makkelijk in en uit te pakken is. Daarnaast is de tas voorzien van twee losse zijvakken en voorvak om kleine spullen in op te bergen.

Wel de KĆ„nken stijl, maar een grotere tas met apart laptopvak? De KĆ„nken met laptopvak is ook verkrijgbaar in een 18 of 20 liter rugzak. 

Scherp geprijsd

FjƤllrƤven FJƄLLRƄVEN 23524 KĆ„nken Laptop 15 "Sportrugzak

€96,52
Beschikbaar bij 4 webshops
-16%

FjƤllrƤven KƄnken Laptop 17 inch sportrugzak

€87,09 €103,90
Beschikbaar bij 4 webshops
Scherp geprijsd

FjƤllrƤven KƄnken Totepack Unisex Rugzak - Black

€78,69
Beschikbaar bij 3 webshops
Scherp geprijsd

FjƤllrƤven KƄnken 23510-135 Uniseks rugzak Kantarel

€73,65
Beschikbaar bij 5 webshops
Prijsdaling

FjƤllrƤven Fjallraven Kanken No.2 laptop 15 navy 23803 560

€139,96 was €174,95
Beschikbaar bij 4 webshops
Scherp geprijsd

FjƤllrƤven KƄnken Laptop 17" Unisex Rugzak - Super Grey

€89,70
Beschikbaar bij 3 webshops
Scherp geprijsd

FjƤllrƤven Fjallraven kanken laptoptas 13 inch

€89,90
Beschikbaar bij 4 webshops
-32%

FjƤllrƤven FjƃĀ¤llrƃĀ¤ven Kanken Laptop 15" Rugzak Ochre

€89,00 €129,95
Beschikbaar bij 3 webshops
Scherp geprijsd

FjƤllrƤven KƄnken Laptop 17" Unisex Rugzak - Foliage Green

€86,59
Beschikbaar bij 4 webshops
Scherp geprijsd

FjƤllrƤven KƄnken Laptop 13" Unisex Rugzak - Frost Green

€92,36
Beschikbaar bij 3 webshops
-25%

FjƤllrƤven FjƃĀ¤llrƃĀ¤ven Kanken Rugzak Black

€74,90 €99,95
Beschikbaar bij 4 webshops
Scherp geprijsd

FjƤllrƤven KƄnken Laptop 17 inch sportrugzak

€100,91
Beschikbaar bij 4 webshops
Scherp geprijsd

FjƤllrƤven KƄnken Unisex Rugzak - Terracotta Brown

€72,66
Beschikbaar bij 5 webshops
Scherp geprijsd

FjƤllrƤven KƄnken Laptop 15" Unisex Rugzak - Foliage Green

€93,45
Beschikbaar bij 3 webshops
Prijsdaling

FjƤllrƤven KƄnken Unisex Rugzak - Clay

€71,90 was €79,90
Beschikbaar bij 3 webshops
Scherp geprijsd

FjƤllrƤven KƄnken Unisex Rugzak - Pink

€67,69
Beschikbaar bij 4 webshops
Scherp geprijsd

FjƤllrƤven KƄnken Unisex Rugzak - Graphite

€72,91
Beschikbaar bij 4 webshops
Scherp geprijsd

FjƤllrƤven KƄnken Uniseks tas (1 stuk)

€73,65
Beschikbaar bij 6 webshops
-25%

FjƤllrƤven FjƃĀ¤llrƃĀ¤ven Kanken Rugzak Khaki Dust

€74,90 €99,95
Beschikbaar bij 4 webshops
-16%

FjƤllrƤven KƄnken 13 inch sportrugzak

€79,00 €93,69
Beschikbaar bij 3 webshops

Eastpak Padded Pakā€™R

ƉƩn van de meest gebruikte rugzakken in het secundair onderwijs is de Eastpak Padded Pakā€™R. De rugzak kan worden toegevoegd aan het rijtje iconische modellen. Door de veelzijdige verkrijgbaarheid in kleuren en prints is er voor iedereen wel een geschikte Padded Pakā€™R te koop.

De populariteit van de rugzak heeft de Padded Pakā€™R vooral te danken aan de functionaliteit. De rugzak heeft een inhoud van 24 liter en is voorzien van een groot hoofdvak waar alle schoolspullen met gemak in passen. Aan de voorzijde van de tas is een apart voorvak bevestigd zodat ook kleine spulletjes goed opgeborgen kunnen worden. Beide vakken worden gesloten door middel van een ritssluiting en de onderkant van de rugzak is extra verstevigd voor meer steun in de rug.

Met 24 liter inhoud komen de meeste middelbare scholieren wel uit. Wil je toch liever een maatje groter? Dan is de Eastpak Out of Office misschien wat voor jou. De tas heeft een inhoud van 27 liter waardoor je net iets meer ruimte hebt. Daarnaast heeft dit model ook een geĆÆntegreerd vak voor een laptop van 13 inch. 

Scherp geprijsd

Eastpak PADDED PAK'R Rugzak, 24 Liter - Ultra Marine

€40,79
Beschikbaar bij 5 webshops
-36%

Eastpak Padded Pak'r rugzak

€34,99 €55,00
Beschikbaar bij 6 webshops
Prijsdaling

Eastpak MAVIS Toilettas - Brize Navy Grade

€30,20 was €36,00
Beschikbaar bij 3 webshops
Scherp geprijsd

Eastpak PADDED PAK'R Rugzak, 24 Liter - Kontrast Stripe Black

€50,33
Beschikbaar bij 3 webshops
-40%

Eastpak Padded Pak'r rugzak

€32,90 €55,00
Beschikbaar bij 6 webshops
-22%

Eastpak Padded Pak'r rugzak

€42,90 €55,00
Beschikbaar bij 2 webshops
-38%

Eastpak Pak'r Uniseks gevoerde rugzak

€33,92 €55,00
Amazon
-15%

Eastpak Padded Pak'R -Camo

€42,50 €50,00
Beschikbaar bij 3 webshops
-25%

Eastpak Padded Pak'r Rugzak Looney Tunes Black

€44,90 €59,95
Beschikbaar bij 3 webshops
-25%

Eastpak Padded Pak'r Rugzak Mickey Patches

€48,90 €64,95
Beschikbaar bij 2 webshops
-13%

Eastpak Padded Pak'r rugzak

€40,78 €46,95
Beschikbaar bij 2 webshops
Scherp geprijsd

Eastpak PADDED PAK'R Rugzak, 24 Liter - Sunday Grey

€40,78
Beschikbaar bij 7 webshops
Scherp geprijsd

Eastpak PADDED PAK'R Rugzak, 24 Liter - Triple Denim

€40,89
Beschikbaar bij 5 webshops
-47%

Eastpak Padded Pak'r rugzak

€28,88 €55,00
Beschikbaar bij 5 webshops
-29%

Eastpak Padded Pak'r Rugzak What's Up Doc?

€49,90 €69,95
Beschikbaar bij 2 webshops
-23%

Eastpak Padded Pak'r Rugzak Thats All Folks!

€49,90 €64,95
Beschikbaar bij 2 webshops
-20%

Eastpak Padded Pak'r Rugzak Tweety Grey

€47,90 €59,95
Beschikbaar bij 2 webshops
-12%

Eastpak Pak'r Uniseks gevoerde rugzak

€48,18 €55,00
Amazon
Scherp geprijsd

Eastpak CARRY PACK Reistas, 30 Liter - Kontrast Stripe Black

€79,90
Beschikbaar bij 3 webshops
-15%

Eastpak Padded Pak'R -Crafty Wine

€42,50 €50,00
Beschikbaar bij 3 webshops

Herschel Little America

Een rugzak die zowel functioneel is als een spectaculair uiterlijk heeft, dan heb je het over de Herschel Little America. De ruime en veelzijdige tas heeft verschillende tools om het een scholier van het secundaire onderwijs zo makkelijk mogelijk te maken.

De Herschel Little America is van alle gemakken voorzien: een groot hoofdvak, een gevoerd laptopvak voor een 15 inch laptop en een klein voorvak. Alleen het hoofdvak heeft al een inhoud van 23,5 liter en wordt gesloten doormiddel van een trekkoord en magneetsluiting. Maar misschien nog wel het belangrijkste voor je puber: de rugzak heeft een mediavak met een ingang voor je koptelefoon. Zo kan hij altijd muziek luisteren!

Scherp geprijsd

Herschel Little America Mid Backpack

€107,96
Beschikbaar bij 3 webshops
Scherp geprijsd

Herschel Little America Mid Backpack

€107,96
Beschikbaar bij 4 webshops
-20%

Herschel Rugzak LITTLE AMERICA

€88,00 €110,00
Spartoo
-10%

Herschel Little America Rugzak Black

€116,90 €129,95
Beschikbaar bij 6 webshops
Scherp geprijsd

Herschel Little America Mid Backpack

€107,96
Beschikbaar bij 6 webshops
-10%

Herschel Little America Backpack - Dagrugzak

€116,96 €129,95
Beschikbaar bij 6 webshops
-23%

Herschel Rugzak Little America

€84,99 €110,00
Spartoo
€ 59,99
-10%

Herschel Little America Rugzak Black Tonal

€116,90 €129,95
Beschikbaar bij 4 webshops
Prijsdaling

Herschel Little America Mid Backpack

€107,96 was €120,00
Beschikbaar bij 4 webshops
-10%

Herschel Little America Mid Backpack - Dagrugzak

€107,96 €119,95
Beschikbaar bij 4 webshops
Scherp geprijsd

Herschel Little America Mid Backpack

€107,96
Beschikbaar bij 4 webshops
Scherp geprijsd

Herschel Little America Backpack

€116,96
Beschikbaar bij 4 webshops

Herschel Little America Mid Backpack

€107,96
Beschikbaar bij 3 webshops
Prijsdaling

Herschel Little America Mid Backpack

€107,96 was €119,95
Beschikbaar bij 3 webshops
-10%

Herschel Little America Backpack - Dagrugzak

€116,96 €129,95
Beschikbaar bij 3 webshops
-10%

Herschel Little America Backpack - Dagrugzak

€116,96 €129,95
Beschikbaar bij 3 webshops
-10%

Herschel Little America Backpack Rugzak Ash Rose

€116,90 €129,95
Beschikbaar bij 2 webshops
Prijsdaling

Herschel Little America Mid Backpack

€107,96 was €119,95
Beschikbaar bij 2 webshops
-10%

Herschel Little America Mid Backpack - Dagrugzak

€107,96 €119,95
Bergfreunde
-10%

Herschel Little America Mid Backpack - Dagrugzak

€107,96 €119,95
Bergfreunde

Zo voorkom je een te zware rugzak

Een rugzak kopen is slechts een onderdeel van een fijne middelbare school tijd. Maar het laatste wat jij als ouder wil, is dat de rugzak de ontwikkeling van de wervelkolom van je kind in de weg zit. Voorkomen is beter dan genezen: met deze tips zorg je dat de rugzak niet te zwaar wordt.

  • Gebruik een kluisje. Op de meeste middelbare scholen is dit geregeld voor iedere leerling, zo niet, ga er even achteraan. Het scheelt je kind veel sjouwen wanneer hij op school is.
  • Neem gymkleding mee in een aparte sporttas. Het is een extra tas dragen, maar het scheelt flink wat gewicht in de rugzak.
  • Neemt je kind een laptop mee naar school? Kies voor een klein formaat en een lichtgewicht laptop.
  • Pak je rugzak slim in. Stop de zwaarste spullen zo dicht mogelijk tegen de achterkant van de rugzak, tegen de rug. Ook helpt het om gebruik te maken van een multomap in plaats van losse schriften; zo neem je nooit teveel papier mee in je rugzak naar de middelbare school.


Shop direct de mooiste schoolrugzakken in de sale

-23%

Samsonite Disney Ultimate 2.0 Rugzak voor kinderen

€45,35 €59,00
Beschikbaar bij 4 webshops
-58%

Kipling INIKO, schooltas met gevoerde schouderbandjes

€42,16 €99,90
Beschikbaar bij 4 webshops
-53%

Kipling INIKO, schooltas met gevoerde schouderbandjes

€47,04 €99,90
Beschikbaar bij 3 webshops
-17%

The North Face Borealis Klassieke rugzak

€88,95 €106,77
Beschikbaar bij 5 webshops
-36%

Eastpak Padded Pak'r rugzak

€34,99 €55,00
Beschikbaar bij 6 webshops
-25%

Pol Fox Schooltas CARATABLE BUTTERFLY 38 CM

€44,90 €59,90
Spartoo
€ 59,99
-52%

Kipling PREPPY Middelgrote schooltas

€66,87 €139,90
Beschikbaar bij 3 webshops
-10%

The North Face Rugzak BOREALIS

€112,50 €125,00
Beschikbaar bij 7 webshops