Je kent het zeker en vast: die net nieuwe jeans is na een uurtje dragen veel te wijd. Het gevolg: te groot op de knieën en een broek die van je poep zakt. Heel vervelend, want de jeans zat in de shop als gegoten. Het is algemeen bekend dat een jeans altijd uit loopt, maar niemand weet hoeveel precies. In de Denim Guide bespreken we van alles over jeans. Deze keer: hoeveel loopt een jeans uit?

Waarom loopt een jeans uit?

Die goedkope jeans zit na tien wasbeurten nog steeds perfect, terwijl die dure jeans na een uurtje al uitgelopen is, je snapt er soms helemaal niets van. De prijs van een jeans zegt niets over het uitlopen van een jeans. Belangrijker is om te kijken naar de samenstelling van de jeans. Zo heeft een jeans met veel stretch misschien de perfecte pasvorm, maar de kans is groot dat hij snel wijder wordt. De elasticiteit gaat na verloop van tijd verloren en het gevolg is dat de jeans zich niet meer goed naar je rondingen kan vormen.

De boosdoener is niet alleen veel stretch in je jeans. Ook een stugge jeans zonder elastaan loopt snel uit. Het stugge katoen in de broek zorgt dat de jeans zich niet makkelijk naar je lichaam kan vormen. De jeans kan daardoor niet terug ‘veren’ als hij eenmaal is opgerekt. Dat oprekken gebeurt al als je gaat zitten of een keertje bukt. Bij een jeans zonder elastaan heb je dus eerder last van te wijde knieën en de heupwijdte die te wijd wordt.

Hoeveel loopt een jeans uit?

De samenstelling van de jeans bepaalt hoeveel de jeans precies uit zal lopen. Bij een jeans met een elastaan gehalte van ongeveer 2% zit je goed; de kans op uitlopen is hierbij het minste. De jeans kan ongeveer een halve tot een hele maat wijder worden als er meer of minder elastaan in verwerkt is. Het verschil tussen twee maten bij een jeans is ongeveer 2,5 tot 5 centimeter. Als de jeans een flinke maat uitloopt, dan is hij ongeveer vijf centimeter groter dan toen je hem aanschafte.

Het model van de jeans heeft ook te maken met hoeveel de jeans uit zal lopen. Met bijvoorbeeld een boyfriend model of een mom jeans heb je minder last van wijde knieën, omdat deze modellen al losser vallen van zichzelf. Skinny jeans zijn wel heel gevoelig voor uitlopen, want dit model zit strak om het lichaam.

Zo voorkom je dat jeans uitlopen

Oma’s wijsheid ‘Voorkomen is beter dan genezen’ geldt ook voor moderne jeans. We weten allemaal hoe vervelend uitgelopen jeans zitten en met deze tips zorg je dat te wijde jeans geschiedenis zijn.

  • Let bij het kopen van de jeans op van welke materialen de jeans gemaakt is. Een samenstelling van 92% katoen, 6% polyester en 2% elastaan schijnt dé perfecte jeans te zijn. Deze samenstelling zorgt namelijk voor genoeg stretch om comfortabel aan te voelen, maar hij wordt niet wijder. In ieder geval moet je niet kiezen voor een jeans met meer dan 2% elastaan, want daarmee wordt de kans op wijder worden vergroot.
  • Koop de jeans het liefst iets te klein en in ieder geval nooit te groot. Bij het kopen van een jeans moet je rekening houden met dat jeans nu eenmaal altijd uitlopen. Wanneer je een jeans koopt, zorg dat de knoop en de rits net dicht kunnen. Het lijkt misschien net te strak te zitten, maar na een paar maal dragen zit de jeans perfect.
  • Was de jeans niet te vaak. De natuurlijke pasvorm van de jeans gaat verloren door te vaak wassen. Ook de kwaliteit wordt minder bij iedere wasbeurt. Hoe vaker je de jeans wast, hoe sneller hij wijder zal worden. We snappen dat het erg onfris klinkt om jeans weinig te wassen, maar er zijn genoeg trucs om nare geuren in jeans te bestrijden.
  • Was de jeans altijd met koud water. Net als te vaak wassen is ook te warm wassen niet goed voor de jeans. Het tast de garens in het denim aan en het gevolg is dat de pasvorm van de jeans verloren gaat. Was het liefste met koud water of dood de bacteriën door de jeans een nacht in de vriezer te leggen.
  • Doe de jeans nooit in de droger! Het klinkt perfect, de jeans binnen twee uur weer schoon en droog in de kast. Helaas vindt de jeans dat minder perfect. Door de warmte van de droger breken de garens in de jeans af. Vooral jeans met elastaan kunnen hier heel slecht tegen. De jeans wordt wijder als het elastaan in de broek breekt.

Dit kan je doen als de jeans is uitgelopen

  • Je hebt alle tips van hierboven opgevolgd en toch is de jeans wijder geworden: soms heb je helaas gewoon pech. Geen stress, want er zijn nog tips om de jeans weer terug in zijn normale, perfecte pasvorm terug te krijgen.
  • Was de jeans op een warmere temperatuur. De vezels krimpen door de warmte, waardoor de jeans weer strakker op het lichaam zit. Was alleen iets warmer als de jeans teveel is uitgelopen en een koude wasbeurt niet meer helpt.
  • Doe de jeans in de droger. Hoewel we net zeiden dat je jeans nooit in de droger mag doen, is dit de laatste optie wanneer de jeans teveel uitgelopen zijn. De warmte van de droger doet de vezels in de jeans krimpen waardoor de jeans weer mooi strak valt. Dit kun je echter alleen doen met een jeans zonder stretch, aangezien elastaan niet tegen warmte kan.
  • Is de jeans zo wijd geworden dat hij van de poep zakt? Een elastieken band doet wonderen. Naai in de tailleband een extra stuk elastiek en de jeans blijft stukken beter zitten.
  • Ga in een warm bad met de jeans aan. Een groot voordeel is dat door het warme water de vezels krimpen en de jeans zich naar je rondingen vormt. Een nadeel is dat je na het bad de jeans aan moet houden tot hij volledig droog is.



Ontdek de mooiste jeans

-35%

Tommy Hilfiger Tommy Jeans - Jeans

€70,00 €107,80
Miinto
-30%

Levi's 501® JEANS FOR WOMEN by Levi's

€91,00 €129,99
Beschikbaar bij 3 webshops
-42%

PME Legend Jeans PTR150-DBD

€69,99 €119,95
Beschikbaar bij 2 webshops
-14%

Red Button Broek SRB3933 - Coco Bleach

€48,00 €56,00
Beschikbaar bij 2 webshops
Scherp geprijsd

Jack & Jones Heren Broek GLENN Slim fit W29 X L32

€41,99
Beschikbaar bij 6 webshops
-20%

Mason's Jeans

€151,20 €189,00
Miinto
-20%

Scotch & Soda Jeans

€103,96 €129,95
Miinto
-31%

Armani Exchange - Jeans

€119,99 €172,99
Miinto
-15%

Jack & Jones Glenn Original loose fit - heren jeans - denimblauw

€29,74 €34,99
Beschikbaar bij 8 webshops
-45%

Armani Emporio - Jeans

€105,00 €190,00
Miinto
-24%

Wrangler STRAIGHT BLUE BLACK mannen JEANS

€37,00 €48,99
Bol
-50%

PME Legend Heren Jeans Nightflight Jeans Printed Check - Grijs

€59,95 €119,95
Beschikbaar bij 2 webshops
-30%

Mac Jeans groen effen katoen

€76,97 €109,95
Beschikbaar bij 2 webshops
-20%

Atelier Noterman Jeans

€143,20 €179,00
Miinto
-20%

Atelier Noterman Jeans

€151,20 €189,00
Miinto
-25%

Replay Jeans slim Anbass

€111,75 €149,00
La Redoute