Ze staan o zo mooi, maar er is ook een donkere kant bij pumps die iedere vrouw herkent; de pijnlijke voeten. Hoe leuk pumps ook zijn, zere voeten is wellicht één van de redenen om toch maar een paar sneakers te kopen. Zonde, want onder sommige outfits wil je gewoon liever een paar hakken dragen. Maar wat nou als een paar high heels net zo prettig zitten als een paar sneakers? We vertellen je alles over comfortabele pumps zodat je nooit meer last hebt van zere voeten!

Hier kan je op letten bij het kopen van comfortabele pumps

Aan het einde van de dag voelen dat je nieuwe pumps tóch niet zo lekker zitten als dat je in de winkel dacht, het is eerder regel dan uitzondering. Om zere voeten te voorkomen in hakschoenen kan je al vóór de koop van een paar pumps rekening houden met pasvorm, hakhoogte en nog veel meer. 

Merken met comfortabele pumps

Een paar Louboutains zijn misschien prachtig en vaak door de hoge prijs denk je dat ze heerlijk lopen, maar niks is minder waar. Het schijnt dat je ook van deze luxe hakken zere voeten krijgt. Ben je opzoek naar echt comfortabele pumps, dan kan je beter kijken naar merken die zich richten op een goed voetbed, pasvorm en materiaal gebruik. Verdiep je daarom eens in een merk; maken ze schoenen voor comfort of alleen voor het uiterlijk?

Dat betekent uiteraard niet dat comfortabele schoenen er niet mooi uit zien. Er is vaak meer aandacht besteed aan comfort zodat de pumps je voeten gezondheid houden, maar het uiterlijk wordt daarbij niet vergeten. De hakken van Tamaris zijn bijvoorbeeld hartstikke hip én zitten als gegoten. Ook de pumps van Gabor staan bekend om de prettige fit en het moderne uiterlijk. Vergeet ook niet om eens bij Geox, Ecco of Ara te kijken als je een paar comfortabele pumps wilt kopen. 

Pasvorm van een comfortabele pumps

Een smalle pasvorm in combinatie met brede voeten is bij geen enkele schoen prettig, laat staan bij een paar pumps. Door de hak schuift je voet helemaal naar voor, daarom is het extra belangrijk om bij het kopen van een paar comfortabele pumps op de pasvorm te letten. Dat kan in de lengte, maar ook de breedte speelt een rol. Heb je brede voeten en zitten pumps vaak te strak? Dan kan je eens kijken naar pumps met een brede pasvorm. Voor optimaal comfort moet de voet goed in de pump vallen, niet te strak maar ook zeker niet te los.

Pumps zijn er in allerlei soorten, de één is alleen wel wat comfortabeler dan de ander. Bij een pump met een spitse neus zullen bijvoorbeeld je tenen sneller bekneld zitten dan bij een pump met een ronde neus. Ook een peeptoe kan zorgen dat je teen te strak in de pump zit. Als je hier snel last van hebt, kan je deze soort pumps maar beter laten staan. 

Ideale hakhoogte

Een hakhoogte van 15 centimeter als je nooit op pumps loopt? Geen goed plan als je wilt dat ze ook comfortabel zitten. Hoe meer ervaring jij hebt met op pumps lopen, hoe minder last je zal hebben van zere voeten bij een hogere hakhoogte. Ben je pas een beginner? Houdt het dan bij een hak van 4 tot 6 centimeter. Ook sleehakken zijn comfortabel om je voeten te laten wennen aan een pump.

Wil je toch liever een hoge hak? Kies dan in ieder geval voor een blokhak als je geen zere voeten wilt. Stiletto’s, ofwel een dunne hoge hak, staan misschien heel mooi, het vraagt wel veel van je voeten en je evenwicht. Voor een beginnende hakloper zal een stiletto alles behalve comfortabel zijn. 

Geen zere voeten met de juiste maat pumps

Het kopen van de juiste maat pump draagt bij aan het voorkomen van zere voeten, maar de juiste maat vinden is bij pumps vaak een stuk ingewikkelder dan bij een ander soort schoen. Voor een comfortabele pump mogen de schoenen niet te klein, niet te groot, niet te strak en niet te breed zijn. Dat klinkt als perfect, en onmogelijk! Onmogelijk is het gelukkig zeker niet, maar het vraagt wel wat meer van je tijdens je zoektocht. Let bij het passen op of de pump netjes om je voet valt. Hou je ruimte over of voel je al direct bepaalde drukpunten, dan is dat niet de pump voor jou. Een klein beetje strak is niet erg, dat zal tijdens het uitlopen beter worden.

Ook de lengte van de schoen kan je op letten; een comfortabele pump mag geen ruimte bij de hiel overhouden, maar ook niet de tenen afknellen. Wees kritisch, als de schoen tijdens het passen al niet lekker zit, zal dat ook in de toekomst waarschijnlijk niet gebeuren. 

Materialen van comfortabele pumps

Wil je dat een pump comfortabel zit, dan kan je rekening houden met het materiaalgebruik. Zo zullen natuurlijke en ademende materialen lekkerder zitten dan pumps die van plastic zijn gemaakt. Bij plastic krijg je niet alleen sneller last van zweetvoeten, ook zal het materiaal zich moeilijk naar je voet vormen. Er ontstaan dan sneller blaren en zere voeten. Een leren pump of suède pump daarentegen vormt zich naar je voet, maar geeft je voeten ook voldoende de mogelijkheid om te ventileren. Ook zijn natuurlijke materialen een stuk duurzamer en zal je langer plezier hebben van je comfortabele pumps. 

Zolen van pumps

Een kwaaltje waar veel dames over klagen na een dagje op pumps te hebben gelopen is een branderig gevoel onder de bal van de voet. Velen denken dat het erbij hoort en dat accepteren de enige oplossing is. Toch hoor je hier geen last van te krijgen bij comfortabele pumps. De zool bij de voorvoet speelt daarin een grote rol. Bij een platte zool, waarbij je dus direct op de grond loopt, zal je sneller last hebben van een pijnlijke voorvoet. Heeft de zool een plateau aan de voorkant, dan zal dat een stuk minder snel gebeuren. Een pump met plateau geeft meer demping waardoor jij minder last hebt van zere voeten. 

Checklist comfortabele pumps kopen; waar let je op?

  • Kies voor een merk dat zich richt op een goed voetbed en niet alleen een mooi uiterlijk
  • Een pump met een ronde neus is het meest comfortabel
  • Ga bij een brede voet voor een wide fit pump
  • Een comfortabele pump mag niet te groot, niet te klein, niet te wijd en niet te strak zijn
  • Voor beginners is een hakhoogte van 4-6 centimeter geschikt. Bij meer ervaring kan je ook voor een hogere hakhoogte gaan
  • Hoe dikker de hak, hoe comfortabeler de pump
  • Kies voor een pump gemaakt van leer of suède voor meer comfort
  • Ga voor een pump met plateauzool om pijnlijke voeten te voorkomen




De mooiste pumps uit de shop


-23%

Nero Giardini Nerogiardini - Shoes

€143,10 €185,00
Beschikbaar bij 2 webshops
-21%

Hispanitas Pumps DALIA-I23

€118,92 €149,90
Spartoo
€ 59,99
-50%

Lodi Pumps vrouw

€72,95 €145,00
Beschikbaar bij 2 webshops
-30%

Hugo Boss BOSS Janet Pump 70-n Pompevrouw

€139,72 €199,00
Amazon
-4%

Pitillos Pumps 5720

€70,95 €73,95
Spartoo
-40%

Zadig & Voltaire Perfect Vintage Patent by Zadig & Voltaire

€270,00 €449,99
Sarenza
-20%

Myma Pumps 5334MY

€95,20 €119,00
Spartoo
-40%

Laura Vita Pumps Vrouw roze

€53,99 €89,99
Spartoo
€ 59,99
-29%

Tamaris Pumps

€49,99 €69,99
Beschikbaar bij 2 webshops
-28%

Michael Kors Alina Flex Pump

€100,76 €139,95
Beschikbaar bij 6 webshops
-15%

Jimmy Choo Shoes

€570,00 €672,64
Miinto
-52%

Liu Jo Dames Pumps Damita 01 Two Pieces Butter Beige

€70,00 €145,99
Beschikbaar bij 2 webshops
-27%

Guess Shoes

€114,00 €155,25
Miinto
-20%

Gabor Pump Dames Zwart

€79,99 €99,99
Beschikbaar bij 5 webshops
-29%

La Strada Pumps

€49,99 €69,99
Beschikbaar bij 2 webshops
-22%

Leindia Pumps 87378

€34,99 €44,99
Spartoo
€ 59,99
-50%

Michael Kors Dames Pumps Alina Flex Pump - Groen

€74,95 €149,95
Beschikbaar bij 3 webshops
-28%

Michael Kors Alina Flex Pump

€100,76 €139,95
Beschikbaar bij 6 webshops
-28%

Michael Kors Parker Hak

€140,40 €195,00
Beschikbaar bij 4 webshops
-32%

Tommy Hilfiger Pumps BASIC OPEN TOE MID WEDGE

€68,40 €99,90
Spartoo
€ 59,99

Dit kan je doen om je pumps nóg comfortabeler te maken

Eenmaal een paar comfortabele pumps gekocht kan het inlopen beginnen. Ook comfortabele schoenen moeten worden ingelopen en daar kunnen nogal eens zere voeten bij komen kijken. Om het inlopen zo comfortabel mogelijk te maken hebben we een paar tips voor je.

Gebruik geldpads en inlegzooltjes

Geldpads en inlegzooltjes zijn ideaal om een pump nog iets comfortabeler te maken. Een gelpad is een goede optie als je toch wat drukpunten in je pumps ervaart. Ook voor onder de bal van je voet zijn er geldpads te koop, zo verminder je de kans op een branderig gevoel onder de bal van je voet.

Is je pump toch iets te groot (geworden)? Een inlegzooltje maakt je schoen ongeveer een halve maat kleiner. Dat kan net het verschil maken om je schoen weer lekker te laten zitten. 

Tape je tenen aan elkaar

Een simpel trucje om zere voeten aan het einde van de dag te voorkomen is om twee tenen aan elkaar te tapen. Het klinkt misschien wat gek, maar het schijnt dat je minder last krijgt van zere voeten. Bind met een klein stukje huidkleurige tape je derde en vierde teen, vanaf je grote teen geteld, aan elkaar vast. Je zal merken dat je pumps een stuk comfortabeler zitten, zelfs na een lange dag lopen. 

Preventief blaren pleisters plakken

Vaak komen blaren om de hoek kijken bij nieuwe schoenen en meestal is het ook de reden dat je schoenen in de kast verdwijnen en je ze nooit meer aan trekt. Kapotte voeten is alles behalve comfortabel, neem daarom altijd een setje blarenpleisters mee in je handtas. Speciaal voor bij pumps bestaat er de Compeed High Heels blarenpleister.

Iets dat nog beter werkt is preventief blaren pleister plakken. Onder het mom van voorkomen is beter dan genezen kan je al blarenpleisters plakken op plekken waarvan je verwacht dat ze gaan knellen in de loop van de dag. De kans op blaren wordt daarmee minder en de pumps zullen comfortabeler aanvoelen. 

Neem altijd platte schoenen mee

Of je je hakken nu aantrekt tijdens een middagje shoppen, een avondje uit of een verjaardag, het is altijd verstandig om een paar platte schoenen mee te nemen in je tas. Als je halverwege toch teveel last van je voeten krijgt in je nieuwe pumps, kan je je voeten rust geven door platte schoenen aan te trekken. Ballerina’s zijn hier zeer geschikt voor doordat je ze ook makkelijk als klein pakketje meeneemt in je handtas.

Gebruik schoenenspanners in je pumps

Staan je nieuwe pumps even op adem te komen in de schoenenkast? Plaats dan een paar schoenenspanners in je pumps. Het inlopen van schoenen gebeurt grotendeels als je ze ook daadwerkelijk draagt, maar het inloopproces kan je wat versneller door schoenspanners te gebruiken. Er ontstaat spanning op je pump waardoor ze wat oprekken en prettiger gaan zitten. Het voordeel hiervan is dat je er vrijwel niks van hoeft te doen, de spanners doen het werk.